Маслен тарт с ябълки, сини сливи и чийз пълнеж / Butter tart with apples, prunes and cheese filling




Необходими продукти за стъклена форма за тарт - 28 см.


за тестото:
250 гр. пресято брашно
125 гр. меко масло
60 гр. пудра захар
1 яйце
капсула ванилия

за пълнежа:
175 гр. крема сирене Филаделфия натурално
60 гр. пудрза захар
2 яйца
капсула ванилия
няколко капки бадемова есенция
150 гр. брашно

2 големи ябълки
10 бр. сини сливи разполовени на две
кафява захар за поръсване преди печене


Начин на приготвяне:


На тестото:

Първо си приготвям тестото, като за тази цел извадих маслото предварително от хладилника и го оставих хубаво да омекне.
В купа разбърках маслото с пудрата захар. Прибавих яйцето, ванилията, бадемовата есенция и пресятото брашно и омесих с ръце. Прехвърлих тестото в плик и го оставих да почива в хладилника за около 30 мин.


На пълнежа:
През това време приготвих пълнежа.
Ябълките обелих, почистих от семките и нарязах на малки кубчета. Сливите разполових на две и отделих костилките.
Разбих крема сиренето с пудрата захар. Добавих яйцата, ароматизирах с ванилията и започнах да прибавям брашното на порции. Разбърках хубаво, докато се получи пълнеж с консистенция на гъста боза.
Сглобяване:

Извадих тестото от хладилника. Поръсих малко брашно на плота и разточих с точилка кръг  с диаметър малко по - голям от моята форма. Прехвърлих внимателно тестото във формата и оформих борд. Ако ви е трудно да точите и пренасяте, може да прехвърлите тестото директно във формата и да разтелете и оформите с ръце.
Надупчете с вилица тестото.
Отгоре разпределете чийз пълнежа, а върху него подредете ябълките и сините сливи. Поръсете с кафява захар.
Изпечете сладкиша в загрята на 180 гр. фурна за около 40 мин или до готовност.
Охладете преди да сервирате.
Лично на мен ми е най - вкусен леко охладен (но изцяло) и с топка бита сметана за разкош.
Идеален и за кутията за обяд в разделението за нещо сладичко.









Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!


 

2 коментара: