Страници

Пълнозърнеста гарнирана пита със сирена, риган и чери домати - тип солен кекс / Whole grain savory cake with cheese, oregano and cherry tomatoes



Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за превъзходна пълнозърнеста гарнирана пита - идеален избор за балансирано хранене, съчетаваща богати на фибри пълнозърнести брашна, които поддържат стабилни нива на кръвната захар, с качествени протеини от сирената и яйцата. С нисък гликемичен индекс и полезни мазнини от зехтина, тя е перфектно решение за тези, които се грижат за фигурата си и искат да избегнат резките скокове на енергия през деня. Леката текстура и свежият вкус на чери доматите я правят не само здравословна, но и изключително вкусна добавка към всяко фит меню.
За направата й съм използвала от любимото си Пълнозърнесто брашно от българска пшеница.

Всичко продукти на Земята на траките може да поръчате, като използвате моя код RADI10 за 10% намаление при финализиране на поръчката от сайта.

Необходими продукти:

Необходими продукти (за 8-10 парчета):
4 яйца
150 г остатъчен квас
1 ч.л. бакпулвер
200 г краве сирене, натрошено
150 г настърган кашкавал
3 с.л. зехтин
200 г кисело мляко
200 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол (или на вкус)
100 г чери домати, нарязани на половинки
1 ч.л. сух риган
1 с.л. маково семе

Начин на приготвяне:


Подготовка на сместа:
Разбийте яйцата в дълбока купа до получаване на пухкава смес.
Добавете остатъчния квас, киселото мляко и зехтина. Разбъркайте добре.
Натрошете сиренето и настържете кашкавала, след което ги прибавете към сместа. Разбъркайте.
Добавяне на сухите съставки:
Пресейте пълнозърнестото брашно с бакпулвера и солта, след което го добавете на части към течната смес. Разбъркайте, докато получите хомогенна кексова консистенция (средно гъста, но течна).
Подготовка за печене:
Намажете кръгла тава с диаметър 22-24 см със зехтин или застелете с хартия за печене. Изсипете тестото равномерно.
Гарнирайте отгоре с нарязаните на половинки чери домати. Поръсете със сух риган и маково семе.
Печене:
Загрейте фурната на 180°C (без вентилатор).
Печете за 35-40 минути, докато питата придобие златиста коричка и при проверка с клечка тя излиза суха.
Сервиране:
Оставете питата да изстине за 10-15 минути, преди да я нарежете на триъгълни парчета. 

Бележки:
Количеството брашно е изчислено така, че тестото да запази средно плътна текстура, типична за солените кейкове, но е важно да имате предвид следното: киселото мляко и остатъчният квас съдържат течност, която може да направи сместа малко по-рядка.
Ако тестото ви изглежда прекалено течно (т.е. по-рядко от обикновено кексово тесто), добавете още 20-30 г брашно на етапи, докато достигнете желаната консистенция.
Как да проверите гъстотата?
Тестото трябва да се излива плавно, но все пак да задържа лека форма, ако го разлеете с лъжица. Ако сте правили солени мъфини или кейкове, това е подобна консистенция.
Маковото семе и риганът добавят допълнителен аромат, но можете да замените ригана с босилек за по-свеж вкус.
Подходящо за сервиране със зелена салата или айрян.

Хранителна стойност за едно парче (при 10 парчета):

Калории: 202 kcal

Белтъчини: 10.6 г

Мазнини: 12.4 г

Въглехидрати: 11.7 г

Фибри: 2.2 г

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.










 

Няма коментари:

Публикуване на коментар