Страници

Ретро Меденки с шоколадова глазура / Retro Old fashioned honey cookies with chocolate topping



Вълшебни меденки за незабавна наслада

Представете си аромата на Коледа, който изпълва дома ви още при първите минути на печене – ухание на мед, канела и топлина. Това са меденките, които не изискват дълго чакане, за да се превърнат в истинско кулинарно бижу. Меки и нежни още щом изстинат, те са идеалният избор за празничната трапеза – без нужда от предварителна подготовка или отлежаване в кутии.

Тези меденки са въплъщение на вкуса на детството. Помните ли онези сладки с шоколадова глазура, които се продаваха в сладкарниците през 80-те? Тази рецепта възражда същата магия – комбинация от богат меден вкус, аромат на домашно приготвена сладост и класическа глазура, която топи сърца.

С тях не само ще зарадвате семейството и приятелите си, но и ще върнете усещането за уют и простичка радост. Поднесете ги с чаша топъл чай или ароматно кафе и вижте как празничният дух оживява във всяка хапка.

Тези меденки не са просто сладки – те са емоция, която се споделя на масата, топлината на детските спомени и вкусът, който прави Коледата специална.

Необходими продукти:

Забележки:
Количество - С тези количества тесто се приготвят около 35-40 меденки с диаметър 7 см.

Ако искате да намалите гликемичния индекс на меденките може да направите следното:
 - Да замените бялото брашно съответно със следните опции:

Пълнозърнесто брашно: 400-430 г
Типово брашно: 420-450 г
Брашно от лимец: 370-400 г
Пълнозърнестото и брашното от лимец поемат повече течност, затова се препоръчва тестото да се омесва внимателно и при нужда да се добавя по малко брашно от окзаното в рецептата или да се намали леко количеството на меда/олиото.

Ако използвате остатъчен квас с 100% хидратация , за да намалите още повече гликемичния индекс (равно количество брашно и вода), ето как да адаптирате рецептата:

Количеството на кваса: Можете да добавите 100-150 г остатъчен квас към тестото.

Коригиране количеството на брашното: Намалете брашното с половината количество брашно в кваса (т.е., ако добавите 100 г квас, намалете брашното с 50 г).

Намаление на течностите: Намалете леко меда или олиото (с 10-15 мл), за да компенсирате водата в кваса, особено ако искате тестото да не лепне прекалено.

Допълнителна почивка: Оставете тестото да почине за 20-30 минути след омесване, за да позволите на глутена да се отпусне и текстурата да се изравни.

Тези корекции ще запазят мекотата на меденките и ще интегрират кваса без да нарушават структурата.


За меденките:
2 яйца
1 ч.ч. тъмна захар
120 мл олио
3 с.л. мед
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
2 с.л. канела (или на вкус)
1 ванилия
450-480 г брашно (не повече от 500 г)
За шоколадовата глазура:
60 г черен шоколад
2 с.л. прясно мляко
15 г краве масло


Начин на приготвяне:

Разбиване на основните съставки:
Разбийте яйцата със захарта в голяма купа, докато сместа стане пухкава и захарта почти се разтвори.
Добавяне на течните съставки:
Добавете олиото, меда и содата, която предварително сте угасили с оцета. Разбъркайте до хомогенна смес.
Подправяне на тестото:
Прибавете канелата и ванилията, след което отново разбъркайте добре.
Добавяне на брашното:
Постепенно добавяйте брашното, като разбърквате и после омесвате меко тесто, което леко лепне. Внимавайте да не добавяте твърде много брашно, за да запазите мекотата на меденките.
Оформяне:
С намазнени ръце или с ръкавици оформете топчета с диаметър около 3,5 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Сплескайте леко топчетата, например с дъното на чаша, потопено в брашно.
Печене:
Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 10-12 минути. Меденките са готови, когато крайчетата им леко променят цвета си. Внимавайте да не ги препечете, за да останат меки.
Охлаждане:
Оставете меденките да изстинат в тавата за 10 минути, след което ги преместете върху решетка, за да изстинат напълно.
Приготвяне на шоколадовата глазура:
Разтопете шоколада с прясното мляко на водна баня, като разбърквате непрекъснато.
Добавете маслото и бъркайте, докато получите гладка и еднородна смес.
Оставете глазурата леко да се охлади, след което нанесете върху меденките с лъжица или четка.
Завършване и сервиране:
Оставете глазурата да стегне напълно. Тези меденки с богат шоколадов вкус напомнят класическите сладки, продавани в сладкарниците през 80-те години, и са идеални както за празнични трапези, така и за ежедневни удоволствия.








Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар