Привет, приятели на " Подправено с любов"!
Разказвала съм ви, колко много обичам фритатите на фурна, поради няколко причини:
- приготвят се много бързо
- търпят разнообразни вариации и винаги са различни, според наличните продукти
- чудесен начин да оползотворим изостанали ни зеленчуци, като ги спасим от изхвърляне и пестим средства в кухнята и домакинството си
- нисковъглехидратни и чудесен вариант за режимно хранене - както за закуска, така и за останалите хранения
Конкетно в тази фритата " спасих" от изхвърляне две поовяхнали червени чушки, една самотна тиквичка и шепа пресен спанак, останал ми от друго ястие.
Ето и точната рецепта - продуктите са за правоъгълна тава с размери размери 33/23см
Необходими продукти:
250 гр пресен спанак
- почистен , измит и нарязан на ситно
2 червени чушки - капия
1 морков
1 тиквичка
1 глава стар лук
5 яйца
1 пълна с.л зехтин
сирене Грана Падано (или Пазмезан) - настъргано - за поръсване
сол на вкус - внимавайте с нея, туй като и сирената за поръсване са солени
черен пипер - на вкус
шипка сушен риган
Начин на приготвяне:
В тиган загравям зехтина и запържвам леко наразаните лук, червена чушка и морков. Добавам малко вода и задушавам под капак, докато зеленчушите поомекнат.
Добавам тиквичката и продължавам да готвя, като внимавам да не омекне прекалено.
На финала прибавам към зеленчуците и пресния спанак. Изчаквам и той да си смени цвета и да поомекне.
На този етап зеленчуците в тигана трябва да са останали на мазнина и без излипна течност.
Ако това се случи, или я излейте внимателно или прехвърлете зеленчуците в тавата, с помощта на решетъчна лъжица, за да отцедите излишните сокове.
В отделна купа разбийте яйцата, посолете леко, подправете с черен пипер и риган и излейте при зеленчуците в тавичката.
С помощта на вилица, внимателно разбъркайте.
Запечетете ястието в загрята на 220 гр фурна, докато яйцата стегнат.
Преди да извадите от фурната, поръсете с любимо твърдо сирене и допечете до хрупкава коричка,
Сервирайте със свежа салата и чесново кисело мляко ( по желание)
Да ви е сладко!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар