Здравейте, приятели!
Днес рецептата е отново режимна - подходяща за ВМНВ режим на хранене и Кето.
Приготвеният по този начин спаначен пай се хареса на всички у дома.
Аз го приготвих като вариант за моята закуска, но е чудесна опция и за обяд с порция салата от розови домати и маслинова паста
Тъй като е много вкусен и студен, може да го отнесете със себе си и на пикник, или да похапнете от Спанакопитата в офиса, както и да изпратите в кутийките на децата за училище.
Ето и рецепатата:
за форма за пай с размери 28 см в диаметър
мярка - ч.ч с вместимост 300 мл течност
Необходими продукти:
за кората:
2 яйца
3 с.л заквасена сметана
1 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус
2 с.л кокосово брашно
2/3 ч.ч бадемово брашно
за плънката:
200 гр пресен спанак
1 глава пресен лук
200 гр качествено твърдо краве сирене
3 с.л настърган пазмезан
3 яйца
Начин на приготвяне:
На кората:
В голяма купа разбивам с кухненска тел яйцата. Прибавям заквасената сметана и продължавам да разбивам, докато се образува емулсия.
Последователно добавям в купата кокосовото и бадемовото брашно, солта, черния пипер и зехтина. Обърквам добре с дървена лъжица, докато се получи меко тесто.
Намаслявам формата за пай с малко зехтин, прехвърлям тестото и с помощта на ръцете си го разстилам по дъното, като се старая да оформя борд. Надупчвам кората с вилица и изпичам за около 10 мин в загрята на 180 гр фурна.
На плънката:
Почиствам лука и спанака. Измивам ги добре под течаща вода, отцеждам и нарязвам на ситно.
В голяма купа смесвам спанака, лука, разбитите яйца, сиренето и пармезана.
Разпределям плънката върху кората и пека, докато яйцата и плънката се стегнат.
По време на печенето, дори да ви се стори, че плънката се е запекла отгоре, проверете с пробождане с нож и ако е нужно допечете още малко.
Внимавайте сиренетео да не е много меко и подберете такова с високо качество, защото има вероятност в противен случай плънката да се разводни много.
След изпичане охлаждам пая много добре, разрязваме внимателно и сервирам.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар