Страници

Баница със спанак, сирене и пълнозърнести точени кори/ Bulgatian Banitsa - phyllo pie with spinach, cheese and wholemeal crusts

Здравейте, приятели!
Нямаше как да видя тази баница при Бени и да остана равнодушна.
Снабдих се с чуден спанак от Татковата градина ,любимите ми напоследък пълнозърнести кори за баница от kanapfoods и...... запретнах ръкави.
Толкова често правя баници, че вече действам на око, но специално за вас записах точно какво слагах тук.

Ето и рецептата вдъхновена от тази на Бени:

Необходими продукти:

300 гр пресен спанак
4 големи яйца
250 гр кисело мляко - аз използвах домашно подквасено, но може да използвате всякакво по - гъсто мляко
1/4 ч.л сода за хляб
4 с.л мандражийско краве масло - за задущаване на спанака
2/3 ч.ч зехтин за намазване на корите
250 гр краве сирене
1 пакет ръчно точени пълнозърнести кори за баница  " Канап"
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Измих и почистих спанака от грубите дружки. Нарязах го наситно и го задуших в масло, докато леко поомекне. Оттеглих настрани.
В голема купа разбих яйцата с кухненска тел.
В друга малка купичка смесих киселото мляко и содата. След като шупна, добавих сместа към яйцата. Натроших сиренето и го прибавих към останалите продукти. Разбърках. Смесих тази смес с охладения спанак.
В пакета кори за баница "Канап" има 3 големи кръгли ръчно точени кори.
Върху кухненски плод разстелих едната кора, поръсих със зехтин, сложих по цялата повърхност част от плънката и завих на руло. Рулото внимателно прехвърлих в кръгла тава, предварително застлана с хартия за печене.
Процедирах по съшия начин с останалите кори , като ги завивах около първи" охлюв" кори.
В купата с плънката ми останаха на дъното малко от нея - предимно разбити яйца, с които намазах баницата отгоре. Поръсих със сусам и изпекох печивото в загрята на 200 гр фурна на горен и долен реотан до златисто.
Аз не покривам баницата с кърпа, защото я обичаме хрупкава.
Охладих и сервирах с резени розови домати.
Да ви е сладко!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар