Лято в чиния.
Пак ще дойде време за сармите с кисело зеле 😁, но... сега е друго и аз му се наслаждавам с пълни шепи.
Уви, само с един стомах сме и двойно баялдисване е невъзможно, но не вярвам да има човек, който да не харесва това ястие, дето и имамът баялдисъл от него (толкова много му харесало, че изпаднал в блаженство).
Вие обичате ли? Кое не е така?!
Вариациите за приготвянето му са много - подготовката на патладжаните е различна - цели, на лодки, обелени на ивици, нарязани на кръгчета.
Даже и по подправките се различава - един слага магданоз, друг риган, трети дафинов лист, а някои чак и кимион и канела.
За мен това ястие се пържи. Няма какво да си говорим. Пръжнатко е друго. Пробвала съм да го сготвя и по healthy, ама от мен да знаете - не е същото - стои ми, като варено.
Ще ви оставя моята рецепта или по - точно как готвя Имам Баялдъ аз, а вие ми споделете как го приготвяте във вашата кухня.
📑На първо място трябва да кажа, че използвам зехтин, избирам от шарените патладжани, защото не горчат, градински селски домати, защото са месести, сочни и сладки, а подправките ми са само магданоз, чесън и черен пипер.
🍆Патладжаните режа на лодки, издълбавам ги и посолявам, за да пуснат горчиво, ако има. Вътрешната част режа на ситно и използвам за плънката.
В дълбок тиган загрявам зехтин и запържвам лодките патладжан за кратко, колкото да придобият карамелен загар. Точно това хрупкавото е най - вкусно. Отцеждам ги върху кухненска хартия.
🧅В същата мазнина запържвам лука, чесъна, моркови и зелени чушки, нарязани на ситно. Когато зеленчуците поомекнат добавям и вътрешността на патладжаните. Готвя още около 10 мин, като разбърквам.
🍅Следват доматите, нарязани на кубчета.
Изчаквам течностите да се изпарят и плънката да остане на мазнина. Подправям със сол и черен пипер на вкус и половин връзка магданоз (останалата част оставям свежа, за поръсване при сервиране).
🥘Пълня лодките от патладжан с плънката, подреждам в тава и пека в загрята на 240 гр фурна за около 40 мин или до готовност.
Поднасям ястието охладено, поръсено с пресен магданоз и сирене фета.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар