Страници

Запеканка със спанак, извара и пармезан / Casserole with spinach, cottage cheese and Parmesan



Здравейте, приятели!
Пролетта официално вече е тук и в кухнята ми трайно се настаниха зеленолистните.

Да си призная нямах търпение и сега бързам да си наваксам с всичко свежо, което успявам да намеря на пазара.
Днес Ви предлагам една много бърза, лесна за направа и много вкусна рецепта, съобразена с моето ВМНВХ, но която се хареса на всички у дома. Много обичам така, защото ми се спестява готвене - отделно за мен и момчетата.

Ето и точната рецепта.


Необходими продукти:

за около 4 порции:

300 гр пресен спанак
250 гр извара - използвах на Ярлово
70 гр настърган пармезан
2 връзки пресен лук
4 яйца L размер
200 гр домашно кисело мляко  - може да използвате друго, на което имате доверие
2 с.л бадемово брашно
скилидка чесън - пресована
2 с.л зехтин
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:


Измих спанака много добре под течаща вода. Отстраних дебелите и груби дръжки.
Бланширах го в кипяща вода за кратко, а след това веднага го потопих в ледена вода, за да запази свежия си цвят.
В тиган загрях зехтина. 
Добавих пресния лук, нарязан на ситно и задуших с много малко водичка, докато лука поомекне.
Прехвърлих лука в тавичка, намазана със зехтин. Добавих и спанака, нарязан на не много ситно и много добре отцеден от водата. 
В голяма купа смесих яйцата, предварително разбити с вилица, изварата, киселото мляко, бадемовото брашно, солта,черния пипер и скилидката чесън. Разбих много добре с вилица, докато се хомогенизира.
Разпределих тази смес върху спанака и лука в тавичката. Заравних.
Изпекох в загряна на 220 гр. фурна, докато яйцата се стегнат.
Извадих тавичката, поръсих с пармезан и върнах във фурната, за да се запече отново за кратко.
Сервихах със салата  и препечени филийки за момчетата, за мен без хляб. 
Може да се гарнира и с подлучено кисело мляко.
Да ви е сладко и здравословно!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар