Страници

Сочна свинска плешка на фурна с ароматна горчичена марината/ Roasted pork shoulder with spicy mustard marinade



Здравейте, приятели!
Днес е Антонов ден.
Имен ден празнуват Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони. 
Православната църква почита днес паметта на Свети Антоний Велики, смятан за основоположник на християнското монашество
Празникът е в средата на зимата и извън постните дни сряда и петък. На трапезата се поднася месо (най-често свинско, защото в много домове това е времето за колене на прасето), содени питки и домашна луканка. Приключват годежите и сватбите, наближава период на пост и въздържание, а след него светлото Христово Възкресение. Разрешава се вино и елей.
Рецептата, която ви представям днес е за сочна свинска плешна на фурна с ароматна горчичена марината.


Поднасям със топла домашна питка, усмивка и добро настроение.
Отвъд митовете, легендите и фолклорните народни вярвания, ще си позволя отново да Ви разкажа за делото и живота на свети Антоний Велики, чиято памет честваме днес. Слагам тази информация в различен шрифт, за тези на който би било интересно. Ако това за Вас е излишно, прескочете директно на рецептата - в обичайния шрифт за публикациите в блога.

Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители, които били богати християни. Той получил добро образование, а възпитанието, което придобил от своите родители повлияло дълбоко за сформирането на неговите християнски убеждения и светоглед. Младежът избягвал светските суети, а вместо това се предавал на духовни размишления и дейности.
Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. Двадесетгодишният младеж бил дълбоко впечатлен от евангелския разказ за богатия юноша, на когото Христос каза да продаде имота си, за да спечели съвършенството към което се стреми (Мат. 19:21). Антоний раздал своето имущество и се заселил недалеч от града, Хранел се само с хляб и вода, борел се със изкушенията на светските видения за наслада. Според житиеписеца му, св. Атанасий Велики, светецът прекарал в пълно усамотение повече от 20 години в Египетската пустиня.
След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекуваКато побеждавал природата си с почти свръхчовешко подвижничество, св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство, с което придобил широка известност. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове.
Като лекувал болни, той винаги внушавал на излекуваните да въздават благодарност не на него, а само на Бога.
Заедно с ап. Павел и много други св. отци, св. Антоний учи, че царството Божие, което Господ ни повелява да търсим преди всичко друго (Мат. 6:33), е именно възраждащата благодат на Светия Дух, като извор на нашия свят живот.
В Египет свети Антоний Велики създава първия манастир в света, запазен и до днес. Като монах св. Антоний участвал и в религиозния живот и укрепвал братята си по вяра по време на гонение.
Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Починал на 17 януари 356 г. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес: победил еретиците на открит диспут, проведен в град Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.Той не само сразявал еретиците, но върнал в християнството и мнозина езичници.

Мисли и наставления на св. Антоний Велики
 
"Който кове парче желязо, обмисля от началото какво иска да направи от него - коса, нож или брадва. Така ние сме длъжни да мислим към каква добродетел се стремим, за да не се трудим напразно".

"За да не изпаднем в безгрижие, нека си спомним думите на светия апостол "всеки ден умирам" (1Кор. 15:31). Когато ставате от сън, помислете си, че няма да доживеете до вечерта. Когато си лягате, помислете, че може би няма да видите разсъмването на деня. Този, който всеки ден се приготвя за смъртта, ще се предпази от грях".

Очите виждат видимото, а умът постига невидимото. Боголюбивият ум е светлината на душата. Чийто ум е боголюбив, неговото сърце е просветено и той вижда с ума си Бога."

 Честито на всички именици! Бъдете живи и здрави Вие и Вашите семейства!

Необходими продукти:

за шпиковане на месото
1.500 кг свинска плешка
6 скилидки чесън
За маринатата:
2 с.л соев сос
2 с.л червено вино
3 с.л олио
сол на вкус
4 с.л горчица
6 скилидки чесън
черен пипер - на вкус
1 ч.л млян кориандър
1 ч.л червен пипер
ч с.л сух риган
шипка сух розмарин
1 с.л босилек

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете месото.
Направете разрези с отсър нож и поставете вътре скилидките чесън.
Пригответе си маринатата от изброените продукти. Натъркайте добре с нея месото от всички страни. Поставете месото за една нощ в хладилник (ако нямате време или трябва да приготвите месото веднага, оставете го да поеме ароматите на маринатата в хладилник поне за 2 часа).
Поставете месото в йенски съд с капак. Печете под капак в загрята на 200 гр фурна за един час, намалете фурната на 180 гр и печете още час и половина при тази температура.
Отсранете капака и допечете месото, като от време на време го поливате с отделения при печенето ароматен сос.
Разрежете месото на филийки и сервирайте с подходяща гарнитупа по избор.
Добре охладене месото е иделано и за сандвичи.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Източници на текста: 
Wikipedia
Православие.бг
http://www.pravoslavieto.com/
Източник за рецептата:gotovim-doma




 









 


 
 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар