Страници

Пандишпаново руло с бананов крем с извара / Sponge roll with banana and cottage cheese cream



Здравейте приятели на Подправено с Любов.
Днес десертът е бърз, непретенциозен, ароматен и с много крем.
Не обичам да изхвърлям храна и в този десерт вложих останали ми от последното пазаруване добре узрели банани. В съчетание на ароматизирана с ванилия извара и млечна сметана се получи въздушен, лек и много вкусен десерт. 
Ако обичате сладкиши с много крем и сте любители на бананите, гарантирам ви, че ще останете очаровани!

Ето какво ще ви е нужно, за да си приготвите този десерт.

Необходими продукти:

За пандищпановата платка 
- за правоъгълна  тава с размери 33/23 см
пропорциите по които се ръководя за блата са на 1 яйце - една лъжица захар и една лъжица брашно
2 яйца
50 гр.брашно
50 гр.брашно

За крема:
300 гр извара - ползвах на Мандра Равногор
2 добре узрели банана
капсула ванилия на d-r Oetker
200 мл сладкарска сметана за разбиване 35 % на Оlympus

Начин на приготвяне:

Важни бележки:

За класически пандищпан използваме само яйца, захар и брашно. В рецептата липсва набухвател.
Въздушността на блата идва от доброто разбиване на белтъците до пукхав крем.
За целта купата, в която ще ги разбивате и бъркалките на миксера ви, трябва да са абсолютно сухи.
Когато отделяте белтъците от жълтъците те не бива да се смесват.
Ако пропускате пресяването на  брашното за други печива, тук не го правете. 
За да получите въздушен  и нежен блат е необходимо да не си спестявате този труд.
Аз пресявам направо през цедка за кафе, поради малкото количество брашно. Ако ще правите по - голямо руло, тогава пресейте направо с цедка за брашно.
Излишно е да казвам, че яйцата е необходимо да  са на стайна температура, затова ги пригответе предварително.

Приготвяне:

Отделете внимателно белтъците на яйцата от жълтъците, като внимавате да не се смесват.
Разбийте белтъците с малко захар до твърди върхове.
Разбийте с миксер жълтъците с останалата захар до гъст крем.
До тук беше работата ви с миксера.
Следва внимателно смесване с шпатула, като движенията са в една посока и отгоре на долу.
Не бъркайте енергично, за да не спадне сместа.
Смесете внимателно белтъците и жълтъците и започнете да добавяте брашното на части.
Отново разбъркайте в една пососка с шпатула.
Застелете тавата с хартия за печене и внимателно разпределете тестото, като загладите добре.
Изпечете блата на 180 гр. до златисто.
Извадете от фурната, охладете леко, обърнете блата върху друг лист кухненска хартия и внимателно остранете този от долу. Навийте рулото и го оставете да изстине напълно.
Пригответе плънката, като намачкате бананите с вилица.
Разбийте млечната сметана ( тя трябва да е добре охладена и затова я извадете от хладилника непосредствено преди разбиването) до твърди върхове.
Пасирайте изварата и бананите с пасатор.
Ароматизийрайте с ванилия и добавете разбитата сметана, като си заделите малко за украса.
Охладете рулото преди да го разрежете и сервирате.
Поръсете с какао за разкош ( или с настърган шоколад - за още по - голям разкош) и се насладете с чаша ароматно кафе.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар