При нас не личи да е лято и плановете ми за леки зеленчукови ястия и сладолед се отлагат.
Днес, за обяд и вечеря, приготвих за моето семейство засищащо ястие с крехко телешко и зеленчуци.
Бяха ми останали малки количества от всеки вид зеленчук и затова при търсене на рецепта заложих на нашата си българска кухня и популярните яхнии.
Яхнията е ястие от националната ни кухня, което се отличава с червеният си цвят, получен от задушаването на лук и домати (доматено пюре) в мазнина с добавка на брашно и червен пипер, а понякога и корени на целина и магданоз.
Основната топлинна обработка на продуктите е варенето на слаб огън в съд с капак и неголямо количество вода.
Затова ги обичам толкова яхниите. 💟Почти сами се готвят.👌
В яхнии, основният продукт на които е богат на нишесте, не се прибавя брашно или се прибавя съвсем малко.
Още една причина да харесвам този тип ястия.
Вариантите за яхния в националната ни кухня са много- с месо, без месо, с различни подправки.
Ето и рецептата на моят вариант от днес.
Необходими продукти:
600 гр младо телешко3 бр чушки сиврия
2 малки патладжана - обелени и нарязани на кубчета и посолени за около 30 мин, за да си пуснат горчивия сок
3 големи картофа
2 големи глави кромид лук
2 големи месести домата
1 с.л червен пипер
черен пипер, кимион и сол на вкус
пресен магданоз за поръсване
2 с.л зехтин помас за готвене
Начин на приготвяне:
Ястието се приготвя в подходяща тенджера със загрята в нея мазнина.Измитито и нарязано на парченца месо се задушава в мазнината, заедно със ситно нарязания кромид лук, като се прибавя по малко топла вода.
Задушава се, докато месото омекне. Месото се поръсва с подправките - кимион и черен пипер и се разбърква.
Добавят се картофите, нарязани на големи кубчета, чушките сиврия, почистени от семките и нарязани на големи парченца и патладжана, отцеден от горчивия сок и изплакнат с вода.
Продуктите се поръсват с червен пипер, разбъркват се енергично и веднага се погасяват със ситно нарязаните на кубчета домати.
Долива се вода (за това количество продукти доливам в тенджера с обозначаване на литрите до 2.5 - 3 литра вода).
Ястието се готви на тих огън под капак, докато картофите и месото напълно омекнат. Ако е необходимо се добавя по малко вода.
На финала на готвенето водата се изпарява и ястието остава почти на мазнина.
Така се избягва прибавянето на брашно и соса е много вкусен.
Посолавя се на вкус и преди сервиране се поръсва с пресен магданоз.
Аз приготвих и кифлички с тесто за Памук погача и си хапнахме яхнията с тях, но сосчето направо си плаче за ръчно месен домашен селски хляб.
Да ви е сладко!
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар