Здравейте приятели!
Рецептата за тази вкусна погача съм научила от Тук.
Правила съм питката по различни поводи - за семейна вечеря, за подарък по повод, за почерпка.
Оформям винаги различно, според вкуса си и наличното ми време.
Понякога слагам сирене, друг път комбинирам сирене и кашкавал (като на снимката) или поръсвам с различни мерудии.
Както и да приготвите тази питка, ще останете очаровани от резултата.
Вкусно тесто, аромат на масло и разтапящи се сирена във всяка хапка.
Посочените продукти са за малка питка и около 600 гр брашно (работя с Брашно на София Мел за баница).
Оформих и изпекох питката в тортена форма с диаметър 25 см.
Ако желаете по - голяма питка, то тогава удвоете посочените количества на продуктите.
Продукти за малка питка:
около 600 гр. брашно
200 мл топло прясно мляко
1 мая Йоткер (1/2 пакетче прясна мая)
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 яйца ( единия жълтък се отделя за намазване)
125 гр. рамекнато масло, но не течно!
100 гр сирене
100 гр кашкавал
сусамови зърна - за поръсване
Начин на приготвяне:
I. Начин на работа - със Суха мая
*Направете в брашното кладенче и сложете в него сухата мая и захарта.
*Смесете с брашното и отстрани сложете солта, да не е директно в маята.
* Прибавете яйцата (без единия жълтък, който е за намазване отгоре) и млякото.
II.Начин на работа с Прясна мая
*Ратварете маята в затопленото мляко (30-40С) със захарта.
*Смесете брашното със солта.
*Направете кладенче в брашното и сложете в кладенчето яйцата (като сте си отделили предварително единия жълтък) и прясното мляко с маята.
*Замесва се меко тесто, което да не лепне. т.е. в момента в който спре да лепне е готово.
*Прехвърлете тестото върху работен плот и премесете няколко пъти с ръце.
*Оставете тестото да втасва в намаслена с олио купа. Тестото трябва да удвои обема си.
*Разделете втасалато тесто на 3 топки.Разточете всяка топка с точилка.
* Приготжете си плънката, като натровите сиренете, а кашкавала нарежете на малки кубчета. Смесете добре сиренете и кашкавала
* Поставете едната кора върху плота. Намажете с масло о поръсете със сирена. Отгоре сложете втората кора, отново намсалете и поръсете със сирена. Завършете с третата кора.
* Разточете отново трите кори заедно.
* Разрежете корите успоредно, но без да достигате до края (както е показано на снимката)
* Завийте рулото на кравай и го поставете жнимателно в тава, предварително застлана с хартия за печене
* Оставете така оформената питка да втаса отново
* Поставете питката в загрята на 180 гр. фурна без вентилатор и печете около 40 мин.
Ако
сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за
споделяне по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате
страничката ми във Facebook.Благодаря ви!
Няма коментари:
Публикуване на коментар