Днес ще хапваме
риба, но не каква да е , а Кохо сьомга.
Нова за мен риба,
която попадна в кухнята ми съвсем случайно.
Беше ми интересно
да разбера що за риба е това, и докато търсех подходяща рецепта за вдъхновение,
научих доста любопитни факти за този вид рибка.
Оказа се, че Кохо
сьомгата съдъpжa двa пъти пoвeчe пoлeзни oмeгa мaзнини в
cpaвнeниe c aтлaнтичecĸaтa и се отглежда в България - в самоковското
село Горни Окол нa пpинципa нa
opгaничнoтo пpoизвoдcтвo, c
пocтoянeн ĸoнтpoл и пpeчиcтвaнe нa вoдaтa .
Рибата се отглежда в рециркулационна система, в кото водата постоянно се филтрира и използва многократно, като се обогатява с озон и кислород. Биофилтър със специални бактерии разгражда амония до нитрати и нитрити и е гаранция, че в производството не могат да се използват антибиотици, тъй като бактериите биха загинали.
Засега с Кохо сьомга се снабдявам от по - големите Била магазини с рибен щанд (за
съжаление не във всички, но може да попитате за доставки).
В сайта на Кохоферм има възможност да поръчате и на адрес.
В сайта на Кохоферм има възможност да поръчате и на адрес.
Фирмата предлага
освен прясна риба и студено пушена Кохо сьомга без консерванти - идеална за салати и суши.
А ето и
конкретната рецепта с която се запознах с тази чудесна риба.
Вкусът няма общо с типичния сьомгов
вкус (което за мен е предимство), по скоро на пъстърва наподобява, но много по
– вкусно.Необходими продукти:
1 Кохо сьомга около 1 кг - почистена
2 глави стар лук
300 гр пресни гъби печурки
2 средни моркова
150 гр орехи
1 ч.л сух девисил
черен пипер и сол на вкус
сока от ½ лимон – за овкусяване на рибата
лимон – за гарниране
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме добре рибата. Посоляваме я, поръсваме с черен пипер и сока на ½ лимон.
Нарязваме лука, морковите и гъбите наситно и ги запържваме в тиган с малко мазнина. Гъбите пускат достатъчно течност, но ако е необходимо може да добавете съвсем малко водичка.
Задушаваме, докато зеленчуците останат на мазнина. Прибавяме орехите нарязани на едрo.
Подправяме със сол, черен пипер и сух девисил.
Пълним коремчето на рибата с получената плънка от зеленчуци и орехи. Ако остане от плънката я разпределяме в тавичката около рибата. Върху плънката подреждаме тънки резеняета лимон.
Печем рибата в подходяща тавичка с ½ к.ч вода в загрята на 250 гр фурна до приятен златист загар.
Сервираме с подходяща гарнитура – пържени картофи, картофена салата и др.
Приятен апетит!
Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!
Чудесна рецепта, Ради! Гледам и се облизвам! Записано! Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сонче! Ако намериш такава рибка, задължително пробвай.Рецептата съм правила и с пъстърва, но тази риба Кохо сьомга е превъзходна!
Изтриване