Необходими продукти:
Около 900 гр. брашно
300 мл. леко затоплено Прясно мляко
200 гр. Кисело мляко ( на стайна температура)
30 мл олио
1ч.л сол
1с.л захар
100 гр масло
2 яйца ( единия жълтък се отделя за намазване)
30 гр суха мая (1 пакетче на д-р Йоткер)
Начин на приготвяне:
В купичка смесваме маята, захарта и малко от прясното мляко. Поръсваме с 1- 2 с.л брашно и разбъркваме. Изчакваме маята да се захване и да стане на мехурчета.
В тавата, в която ще месим, изсипваме малко от брашното и правим кладенче.
В него прибавяме останалото прясно мляко, киселото мляко, едното цяло яйце и белтъка от другото.
Замесваме, като добавяме брашно до получаването на тесто, което не лепне по ръцете.
Тестото трябва да е меко (колкото меката част на ухото) и еластично.
Прехвърляме тестото върху набрашнен плот и доомесваме.
Поставяме тестото в намаслена купа, покриваме с прозрачно фолио и оставяме тестото да втаса около 40 - 60 мин. Времето зависи от тем. в помещението, но тестото трябва да удвои обема си.
След втасване на тестото го разточваме на правоъгълна кора с приблизителни размери 50 см дължина и 35 см. ширина.
Разточената кора се маже с масло.
Оформя се като руло (отрязваме двата крайни участъка), което се завива на кръг.
С помощта на остър нож правим диагонални резки ( парченца) по цялата дължина, без да стигаме до края.
Започваме да прехвърляме парчета навътре към кръга ( през едно) т.е хващаме едно отрязано парченце и го прехвърляме към вътрешността на кръга, другото парченце до него оставяме както си е. Повтаряме това действие докато обиколим кръга.
Следва завиване на тези парченца, които не пипахме, към външната страна на окръжността ( т.е навътре кръм кръга)
По средата на кръга поставяме розички от заделеното тесто.
Оставяме погачата на почине около 15 мин, мажем с заделения жълтък, добре разбит с вилица, посипваме със сусам и печем в загрята на 180 гр. фурна за около 40 мин.
Ако се случи отгоре да започне да прегаря, без да се е изпекла погачата, покриваме с алуминиево фолио и допичаме.
Намазваме готовата погача с масло и задушаваме под кърпа.
Да ви е сладко приятели!
Рецептите и презентациите към тях са прекрасни.Благодаря Ви ! Скоро непременно ще споделя резултатите си.💖🌝
ОтговорИзтриванеБлагодаря за добрите думи и за доверието!
Изтриване