Страници

Постна содена питка за Бъдни вечер / Vegan Soda Bread for Ortodoh Christmas



"Разровила  баба огнището скришом, извадила питката и я потулила някъде.

Ваньо и Кунето претършуваха кътовете, пъхаха главичките си под леглото, ровиха се в долапа, гледаха повторно в пещта - няма я.

- Бабо дай ни питката, бабо! - замоли се Ваньо.

- Бабке, молим ти се, дай ни я! - изправи се пред нея сестричето му".........

С благодарности към Илианка от Щъркелово гнездо за чудесната рецепта.
През годините съм приготвяла питката с различно оформяне и винаги е чудесна!






Питката се получи много, много вкусна - хрупкава отвън и мекичка отвътре!
Не съм променяла нищо от рецептата.
Ние хапнахме питката с Постни сърмички с гъби и джоджен и Разядка с орехи и чесън.
Да ви е сладко!



Необходими Продукти:

3 ч.ч брашно
1 ч.л сол
1 ч.л сода за хляб
1 с.л оцет
5 с.л олио
1 ч.ч хладка вода

Начин на Приготвяне:

Пресяваме брашното и правим кладенче. В него слагаме погасената в оцета сода, солта и олиото. Добавяме на порции 1 ч.ч хладка вода и замесваме меко тесто, което трябва да почине 10 мин. Оформяме питката с намазани с олио ръце. Може да направим и украса от тестото под формата на пиленца, житен клас и т.н.
Печем питката в намазана с илио тавичка, като набождаме питката с вилица, за да не се напука.
Намазваме я  с олио и печем на 180 гр. около 30 мин.
След изпичане напръскваме с вода и завиваме с кърпа, за да омекне.













Няма коментари:

Публикуване на коментар