Страници

" Саламки" или гевречета с риган и маснини / Bagels with oregano and olives



Здравейте приятели,

днес ви предлагам тези чудесни Гевречета с колбас - идеални за закуска за училище или офиса, за пикник и т.н Знам,че доста от вас ще кажат, че колбасите в днешно време не са най - полезната храна. Както знаете, не залитам в крайности 😉. Предпочитам домашно приготвената храна - избирам доколкото е възможно качествени продукти и поне съм сигурна, че в закуската ми няма непроизносими Е-та. 

Пробвайте тези чудесни гевречета и ще останете очаровани. Докато се пекат се носи страхотен аромат на маслини и риган. Не знам защо, но докато ги приготвях в главата ми изкачаха спомени от слънчев Созопол,смокинови дървета, море и пясък.Може би заради маслините...а може би е време най сетне да приготвя нещо със смокини ❤❤❤

Необходими продукти - за около 13-14 бр гевречета:

500 мл (2 ч.ч прясно мляко)
30 гр прясна мая или 2 пакетчета суха
1 ч.л сол
2 с.л захар - в оригиналната рецепта 3 с.л - сториха ми се много и намалих 
1 ч.л олио
около 800 гр брашно(5 ч.ч)
100 гр меко краве масло
100 гр черни маслини без костилки
200 гр шпеков колбас или колбас " Петрохан"
1 яйце за намазване
1 с.л сух риган
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Размиваме маята и захарта в 1 ч.ч леко затоплено прясно мяко. Оставяме настрани да шупне.
Добавяме останалото прясно мляко, олиото и солта. Прибавяме брашното на порции и замесваме меко нелепнещо тесто. Оставяме да втаса  и да увеличи обема си на топло около 30-40 мин.
Разделяме втасалото тесто на 13-14 топки (броят им зависи от това колко големи искате да бъдат гевречетата).
От всяка топка разточваме малка питка.Намазваме с масло, поръсваме с риган и малко нарязани на ситно маслини.


Навиваме на руло.

Съединяваме двата края на рулото - да се получи пръстен.




Разрязваме на няколко места питката напречно, но не до края.

Във всеки прорез поставяме парченце колбас.
Нареждаме "Саламките" в застлана с хартия за печене тава. Оставяме да втасат отново за около 20 - 30 мин. Намазваме втасалите Гевречета с разбитото яйце. Поръсваме със сусам и печем в предварително загрята фурна до 180 гр за 25-30 мин.




Да ви е сладко!!!















Източник Списание "Кулинарен журнал"

Няма коментари:

Публикуване на коментар