Страници

Белгийски канелени бисквитки Speculoos / Belgian Cinnamon Cookies Speculoos




Обичате ли бисквитките Viva, които се предлагат в бензиностанции OMV с кафето?
Онези канелените и хрупкавите.

А знаете ли, че те са вдъхновени от оригиналните Speculoos.



Какво е Speculoos?

Бисквитките Speculoos са истинска магия в света на сладкишите! Те идват от Белгия, Нидерландия и части от Германия, където са неразделна част от празничния сезон около Никулден (6 декември). Представете си ароматна, хрупкава бисквитка с наситени нотки на карамел, канела, джинджифил и индийско орехче. Това са Speculoos – едно истинско гурме удоволствие, което носи аромата на празниците. Свети Никола е централен образ в традицията около тези бисквитки. Интересно е, че оригиналните Speculoos са изрязвани в специални дървени форми, изобразяващи сцени от живота на Свети Никола или други фолклорни мотиви.

Днес Speculoos се срещат в какви ли не варианти – като добавка към сладоледи, кафе и дори като бисквитено дъно за чийзкейкове. Те успяват да уловят вкуса на носталгията и да го предадат в модерна, гурме форма. Според някои легенди ароматната им комбинация дори е проектирана така, че да предизвиква усещане за уют и топлина.

Следващият път, когато се наслаждавате на Speculoos, можете да си представите хилядолетната традиция, която стои зад тези ароматни бисквитки. Това не е просто десерт – това е вкус, който разказва история!

Защо се наричат "белгийски канелени бисквитки"?

Те са известни с отличителния си аромат, съчетаващ канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и джинджифил. Въпреки че канелата е само една от подправките, тя доминира вкуса, което прави името "канелени бисквитки" подходящо. Белгийският им произход се свързва с факта, че рецептата е особено популярна в Белгия, където бисквитките са неразделна част от културата.

Любопитни факти:

Традиционните формички  са направени от дърво и могат да бъдат истински произведения на изкуството. Те са част от наследството на региона и понякога се предават от поколение на поколение. Бисквитките Speculoos се смятат за символ на празничния дух, топлина и изобилие. Днес можете да ги намерите в най-различни форми, без да губят своята идентичност – като основа за десерти или под формата на крем. Така че, когато се наслаждавате на тези бисквитки, си представете как векове на традиция и уют са вдъхновили съвършенството в една хрупкава хапка!


Можете ли да си приготвите подобни бисквитки у дома?

Разбира се, още повече, когато получите задача от малчугани, че искат точно тези бисквитки за Коледа. Имате две опции - или да търсите оригинални, които са много скъпи, да пиете кафе в споменатата бензиностанция и да раздавате на децата бисквитките - колко кафе ще изпиете - горките вие, или.....да питате кулинарно другарче и да запретнете сами ръкави.

Много благодаря на Мики от този кулинарен блог за прекрасния кулинарен жокер, който пристигна точно навреме при мен.

Уверявам ви, че тези бисквитки се приготвям много лесно и носят духа на споделен с любими хора празник.

Необходими продукти

(за около 30 бисквити)

100 г краве масло или замяна (вижте в"Здравословни варианти")

30 г бяла кристална захар – може да се замени с кафява захар

100 г тъмна тръстикова кафява захар Панела (не открих такава и замених с Мусковадо . Общото количество захар е много за моя вкус и според мен може да се намали с 30 – 40 гр.

1 ч.л. ванилов екстракт – използвах една капсула на д-р Йоткер

5 г канела

1.5 г сол

25 г яйце = 1/2 цяло яйце М или 1 жълтък L размер – използвах яйце М размер, като разбърках белтъка и жълтъка и отмерих с везна 25 гр

10 г прясно мляко (или вода)

4 г бакпулвер (около 1/3 пакетче на д-р Йоткер)

200 г бяло брашно тип 500 или замяна с други алтернативи (вижте в "Здравословни варианти")

________________________________________

Начин на приготвяне

1. Приготвяне на тестото:

В купа смесете маслото, бялата захар, захарта Мусковадо (заместител на захар Панела), ваниловия екстракт, канелата и солта. Разбийте с миксер на ниска скорост, докато получите кремообразна смес. 

2 .Смесване на сухите съставки:

В отделен съд комбинирайте брашното и бакпулвера. Разбъркайте ги с телена бъркалка, за да вкарате въздух.

3. Добавяне на течните съставки:

Разбийте жълтъка с прясното мляко и го добавете към маслената смес. Разбъркайте добре.

4. Оформяне на тестото:

Постепенно добавете сухите съставки към маслената смес. Разбъркайте на 2-3 приема, докато получите гладко, меко и нелепнещо тесто.

5.Охлаждане:

Увийте тестото в хартия за печене или стреч фолио и го приберете в хладилника за 1-2 часа (може и цяла нощ).

6. Разточване и изрязване:

Извадете тестото от хладилника, разточете го на лист с дебелина 3-4 мм. Изрежете желаните формички. Не успях да намеря формички с характерната за тези бисквитки шарка, нито разполагам с релефна точилка, затова просто ги изрязох с формичка елхичка от неръждаема стомана.

7. Печене:

Подредете бисквитите върху хартия за печене, оставяйки разстояние между тях. Печете в предварително загрята фурна на 175°C (без вентилатор) за 15-17 минути, до златисто.

8. Охлаждане:

Прехвърлете изпечените бисквити на решетка, за да се охладят напълно. Съхранявайте ги в буркан с херметично затваряне.

________________________________________

Здравословни варианти

1. Замяна на мазнините:

100 г масло → 80 г кокосово масло без аромат

100 г масло → 75 г зехтин (по-здравословен избор, но вкусът ще се промени леко, ако изберете твърде аромарен зехтин.

2. Замяна на захарта:

30 г бяла захар → 20 г еритритол или ксилитол (нискокалорични алтернативи).

100 г Мусковадо → 70 г кокосова захар (с нисък гликемичен индекс).

3. Замяна на брашното:

200 г бяло брашно → 100 г пълнозърнесто брашно + 100 г бадемово брашно (за повече фибри и протеин).

200 г бяло брашно → 120 г овесено брашно + 80 г брашно от лимец (за по-нисък гликемичен индекс).

___________________________________

С тези модификации ще получите бисквити, които са не само по-здравословни, но и подходящи за любителите на по-ниския гликемичен индекс. Вкусът и текстурата остават съвършено балансирани! 😊

Пожелавам ви приятни мигове в кухнята и споделени празници!



Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар