Здравейте, почитатели на вкусната домашна храна!
Днес на фокус са зелените листни зеленчуци. Открих на пазара свежи спанак и лапад и реших да ги използвам за това лесно, вкусно и много сочно ястие, което се хареса на всички у дома, а именно запеканка със зелении.
Освен листните зеленчуци, всички останали продукти са обичайно откриващи се в почти всеки дом, така че трябва да предвидите за пазар само спанака и лапада.
Всъщност ястието може да се изпълни с каквито обичате и ви се намират зелении, дори и с коприва.
Необходими Продукти:
1 връзка пресен лук
2 стръка пресен чесън
връзка пресен лапад - почистен от жилките
500 гр пресен спанак
3 яйца
200 гр кисело мляко
150 гр Пълнозърнесто брашно от български био лимец - без консерванти и други добавки - с код RADI10 получавате 10% отстъпка от продуктите в сайта
150 мл зехтин
200 гр краве сирене
15 гр бакпулвер
сол и черен пипер на вкус - внимавайте със солта, ако сиренето ви е по - солено
200 гр кашкавал - за поръсване и хрупкава коричка
Начин на приготвяне:
Измийте внимателно зелениийте - лука, чесъна, лапада и спанака. Отстранете жилките на лапада.
В тиган с малко зехтин задушете всички зелении, лука и чесъна.
В купа разбийте яйцата. Добавете киселото мляко и олиото. Следват натрошеното сирене, солта, черния пипер, бакпулвера и брашното. Разбъркайте добре.
Добавете охладените и задушени зелении.
Разбъркайте, докато всички съставки се смесят добре.
Изсипете сместа в намаслена тавичка и изпечете запеканката в загрята на 220 гр фурна за около 40 мин или до готовност.
Малко преди да извадите ястието от фурната го поръсете с настърган кашкавал и допечете до приятен загар.
Сервирайте в компанията на чесново кисело мляко и свежа салата.
Да ви е сладко!
Запеканката от зелении е вкусна както топла, така и студена и е подходяща за училищен или офисен обяд. В този случай просто пропуснете чесновото мляко за гарнитура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар