Страници

Хрупкава баница за Сирни Заговезни / Crispy Bulgarian Banitsa for Ortodox forgiveness before Easter



Здравейте, приятели!
Днес е Сирни Заговезни или прощална неделя преди Великия пост.
Православните християни празнуват Сирни Заговезни (Прошка) винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. 
В този ден се ядат за последно мляко и млечни продукти, яйца и риба. 
От следващия ден, понеделник, започва същинският пост, който допуска само храна от растителен произход и приключва на Възкресение Христово, Великден.
За народните поверия аз нямам представа, те са толкова много, колкото са селцата и паланките в родината ни.
Тук ще говоря само за това, което предхожда и следва Великия пост, според православната традиция.
През първата седмица на поста, която приключва именно със Сирни Заговезни, е разрешена консумацията на яйца и млечни продукти и представлява по същество телесна и духовна подготовка за предстоящите дни на въздържание.
На семейната трапеза, а и в храма, по време на неделната литургия, вярващите хора взаимно си искат прошка, за да могат да пристъпят към поста с чисто сърце.
На прапезата се поднасят ястия с яйца, масло, сирене и други млечни продукти.
От понеделник до петък включително на следващата седмица, постът включва само растителна храна, дори без олио, а след това продължава с растителна храна, която се приготвя с растителни мазнини (олио, зехтин, но без масло).
Разбира се, има дни, в които е разрешена консумацията на риба.
За тези от вас, които се притесняват, че не биха могли да издържат целия пост, поради здравословни причини, разговор с духовник би отговорил на въпросите и притесненията ви.
Преди всичко, православният пост е духовен и по никакъв начин не би следвало да вреди.
Ако имате някакво заболяване, то обсъдете продължителността на поста, както и видът му с вашия духовник и с лекуващия ви лекар. Често те работят в тандем и биха отговорили на всичките ви притеснения. 
По преценка на вашия изповедник, бихте могли да постите само последната седмица, след което следва изповед и Свето причастие или пък само първата, както и поста за вас да изключва само месо, но да включва млечни.
И не забравяйте:
"Който яде, да не презира оногова, който не яде;
и който не яде, да не осъжда оногова, който яде, понеже Бог го е приел" 
(Рим. 14:3).
Лек и спасителен Великденски пост на всички!

На нашата семейна трапеза днес поднасям баница със сирене и масло.

Имах идеята да дърпам ръчно корите, но не ми стигна времето.
Затова заложих на любимите си кори в този случай - пълнозърнестите ръчно точени кори, без консерванти на Канап


Желанието на момчетата беше, баницата да бъде много блажна ( разбирайте с много масло) и да бъде хрупкава, както отдолу, така и отгоре.

Затова я приготвих без хартия за печене, в старата ми тепсия, обилно напоена с масло
В опаковката на корите Канап има точно 3 листа ръчно точени кори, които са достатъчни за голяма баница, като на снимките.
Технологията, която използвах този път, при оформянето на баницата, ми осигури хрупкава коричка и отгоре, подобно на милинки и домашен тутманик.
Ето и рецептата, която използвах

Необходими продукти:

1 пакет пълнозърнести кори за баница
300 гр краве сирене
4 яйца
250 гр кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
130 гр краве масло - разстопено
сусам за поръсване
1 с.л царевично брашно - за поръсване

Начин на приготвяне:


Първата стъпка от рецептата е да си разстопя маслото.
С малка част от него добре намаслявам цялата тава - дъното и стените.
В купа разбих добре яйцата с вилица.
В друга купичка си натроших сиренето.
Отмерих си киселото мляко и в него разтворих содата. Изчаках да шупне.
Баницата подредих по следния начин - внимателно подредих първата голяма кръгла кора в тавата. Краищата й малко висят от вън.
Наръсих обилно с масло, отгоре разпределих малко от натрошеното сирене, следва поръсване с разбити яйца и кисело мляко със сода - ръся с лъжичка).
Завих отгоре висящите краища на кората.
Следва втората кора и отново същата процедура.
Накрая полагам в тавата и третата кора, като отново редя масло, натрошено сирене, яйца и кисело мляко със сода.
Отново завих висящите крайща на кората навътре, като се стремих те да покрият изцяло кръга - една част откъснах и сложих в празните дупчици.
За да се получи хрупкав ефект отгоре - наразях подредената и готова за изпичане баница на квадрати, в процепите и отгоре поръсих с останалото ми масло, поръсих цялата баница с натрощено сирене, сусам и царевично брашно.
Изпеков в предварително загратя на 250 гр фурна на горен и долен реотан до хрупкава коръчка.
След като извадя баницата от фурната я оставям да се охлади добре - не поръсвам с вода и не покривам с кърпа.
Сервирах с яйрян.

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар