Страници

Ръжени медени бисквитки със стафиди и орехи / Rye flour cookies with honey, walnuts and raisins


Здравейте, приятели!
Рецептата днес е за вкусни домашни медени бисквитки с ръжено брашно.
Много видове меденки съм правила през годините, но тези имат няколко предимства:
 - мекички и пръхкави са веднага след изпичане. Може да ги хапвате още същия ден и не е нужно да чакате, за да омекнат
 - от тази доза се получават достатъчно количество бисквитки, но издържат дълго - гарантирано тествани за 7 дни - повече не успях да ги опазя
 - приготвила съм ги с Ръжено брашно без ГМО, консерванти и избелители от български производител
Печивата приготвени с ръжено брашно имат по-нисък гликемичен индекс.
Ниският гликемичен индекс стабилизира нивата на кръвната захар и затова хляб и печива от ръжено брашно са по - подходящи  за хора с диабет тип 2, както и за профилактика на диабета.  Ръженото брашно е богато и на бета-глюкан, който има свойството да намалява нивата на общия холестерол, „лошия холестерол” и триглицеридите в кръвта, ако те са над нормата.
Когато прибавим и квас в печивото (квасът разгражда захарите), както и намалим захарта по рецепта, то тогава бихме могли да кажем, че консумацията с мярка, движението, доброто настроение, в съчетание с редуцирането на стреса, работят синхрон за нас.

Необходими продукти - за около 50 бр. бисквитки с големина, като на снимките

2 яйца
1/2 ч. ч. олио (100 мл.)
4 пълни с. л. течен мед ( може да намалите дори до 3)
1/2 ч. ч. кафява захар Мусковадо 
600 г. пълнозърнесто ръжено брашно
1 ч. л. сода бикарбонат
150 гр остатъчен квас (ако не разполагате с квас, прибавете още малко брашно - до получаването на гъсто лепкаво тесто, с консистенция на пластелин, от което бихте могли да оформите бисквитки)
1 ч. л. цейлонска канела
1 капсула ванилия на д-р Йоткер
150 гр орехи - начукани на едро
150 гр био стафиди без консерванти

Начин на приготвяне:

В купа смесете меда, яйцата, олиото и захарта. Разбъркайте добре с телена бъркалка.
Добавете кваса и отново разбъркайте.
Пригответе си цялото количество брашно, според рецептата и го добавяйте на части.
Имайте предвид, че в зависимост от големината на яйцата, количеството брашно може леко да варира. Целта е да получите лепкаво тесто (доста лепне по пръстите), което не е подходящо за точене и изрязване на фигурки, но трябва да получите консистенция на пластелин, при което лесно да може да оформите малки топчета с ръце и с леко притискане да оформите кръгли бисквитки, като моите.

Добавете содата, канелата, ванилията, начуканите орехи и накиснатите за кратко в топла вода стафиди (добре отцедени).
Замесете тестото.
Оставете го да почине, покрито с кърпа за около час.
През това време загрейте фурната на 180 гр.
Късайте по малко от тестото и оформете малки кръгли топчета. Леко ги притиснете с дланите си, за да оформите кръгли бисквитки.
Подредете ги в голяма тава, заслана с хартия за печене, на разстояние една от друга, защото леко се надуват от содата.
Печете до приятен загар.
Много е важно да ги наблюдавате и да не ги препичате много, за да не станат твърди.
При мен печенето отне около 15 мин.
Охладете добре бисквитките върху решетка, преди да приберете в кутия с капак.
След изпичане са хрупкави от вън и пръхкави, мекички и ронливи от вътре.

Няма нужда да чакате да омекнат, както много други видове меденки.
Прибрани, в кутия с капак, издържат около една седмица. За повече не съм тествала, защото у дома не се задържат.



Поднесете бисквитките с любимата си напитка - кафе или чай и им се насладете!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар