Страници

"Ризото" с пълнозърнеста паста от Лимец , манатарки и сушени домати / Risotto with whole wheat Einkorn pasta, mushrooms and dried tomatoes


Здравейте, приятели!
Днес искам да ви разкажа за нов български бранд, произвеждащ чиста храна, който открих съвсем наскоро.
Представям ви Земята на траките - български производител на зърно и брашна без ГМО, добавки и консерванти, паста, широка гама аксесоари за любителите пекари и не на последно място - солети за деца, който са с минимално количество сол - натурални и с пармезан.
Вече изпробвах голяма част от брашната за направата на хляб с квас и различни домашни печива,
а днес е ред на тяхната паста Ризони (Арпа) от био пълнозърнест лимец.
Пастата е с много ниско съдържание на глутен, което я прави подходяща за хора с непоносимост към глутена и за спазването на специфични хранителни режими.
 " Зрънцата" на това Ризони са с грапава текстура, за да задържат перфектно всеки сос за по-богат и плътен вкус.
И преди да преминем към рецептата искам да ви зарадвам и с моя промокод RADI 10, който може да използвате при поръчка. С него получавате отстъпка от 10% за всички непромоционални продукти.
Представеното тук Ризони може да поръчате директно от Тук.

 

Първата рецепта, която избрах да приготвя с Арпа от лимец е "Ризото" с манатарки и сушени домати. Както се разбира, това не е истинско ризото, защото не се готви с ориз, но видът на пастата, както и вкусът и консистенцията на ястието е съвсем същата.
Получи се превъзходна гозба с кремообразна структура и чудесен вкус и аромат.
За да си приготвите тази рецепта ще са ви нужни:

Необходими продукти - за около 3 големи порции

около 200 гр Ризони от Лимец - използвах малко по - малко от половината пакет
100 гр пресни или сушени манатарки
150 гр сушени домати в зехтин, нарязани на ситно
1 голяма глава лук
2 скилидки чесън
2 супени лъжици пречистено масло ГХИ или друга подходяща мазнина
3 с.л настърган пармезан
бучка краве масло - около 30 гр - за влагане преди сервиране
50 мл червено вини - използвах Тръстена - малина и мерло
сол и черен пипер на вкус
свеж магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Първата стъпка е подготовката на гъбите, ако използвате сушени такива. 
За целта ще трябва предварително да ги накиснете за около 10 мин. в топла вода, за да могат да омекнат, след което ще можете да ги нарежете на кубчета или лентички.
За приготвянето на това " Ризото" може да процедирате по два начина:
  1. да сварите пастата отделно в кипяща подсолена вода и след това да я прибавите към соса  -7 мин. за ал Денте
  2. или да процедирате точно така, както се готви истинско ризото с ориз - т.е да го вложите директно
Аз избрах втория вариант, като се водих по инструкциите от сайта на Земята на траките, а именно, че при влагане на Ризони в супи и много ястия, то не е необходимо да варите предварително. 
Използвах течност вода + вино - съотношението е , така както се готви ориз - 1:2 и точно за 10 мин, зрънцата бяха набъбнали до готовност.
Докато гъбите се накисват, може да се заемете с подготовката на останалите продукти за соса.
Обелете и нарежете лука на ситно, а скилидките чесън минете през преса.
В подходяща тенджерка или голям дълбок тиган загрейте пречистеното масло и запържете в него лука и чесъна. Веднага добавете накиснатите гъби, заедно с водата (ако използвате пресни, то няма нужда от накисване, но ще се наложи да добавите малко водичка) и продължете да готвите, докато гъбите омекнат. След като гъбите са почти готови, прибавете сушените домати и зрънцата ризони. Разбъркайте. 
Добавете водата и варете 10 мин, като разбърквате периодично.
Когато зрънцата Ризони омекнат, добавете и виното, подправете със сол и черен пипер на вкус
(внимавайте със солта, защото пармезанът също е солен).
Оставете да къкри на изключен котлон за още няколко минути.
Преди да сервирате, добавете бучица краве масло, поръсете щедро с пармезан и пресен магданоз за свежест.

И сега да споделя как се отрази това ястие на моя режим при Инсулинова резистентност.
Това, което виждате на снимките е количество за здрави хора.


При мен не изгледжаше точно така.
Както знаете, стартирам храненето си с голяма салата, подправена със зехтин и лимонов сок.
Почти винаги добавям и достатъчно протеин - в този случай това бяха свински ребърца на фурна, дълго мариновани.
А Арпата за мен беше една щепа от това, което виждате и представлява въглехидрат в чинията ми за конкретното хранене - обяд.







Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!


Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество и колаборации, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете, на лично съобщение, в Инстаграм 

Благодаря!





 

Няма коментари:

Публикуване на коментар