Здравейте, приятели!
Днес ще говорим за гладът за сладко и може ли той да се дължи на чисто биологични и биохимични причини.
Има ли разлика от захар до захар и ако има каква е тя? Кои храни съдържат захар и все едно ли е от къде ще си я набавяме?
Консумирането на цели храни, които съдържат естествена захар, има положителен ефект върху нашето здраве. Растителните храни също имат големи количества фибри, основни минерали и антиоксиданти, а млечните храни съдържат протеини и калций.
Здравословни проблеми обаче възникват, когато консумираме твърде много добавена захар - тоест захар, която производителите на храни добавят към продуктите, за да подобрят вкуса или да удължат срока на годност, както и когато консумираме прекомерно сладкиши - торти, шоколад, бонбони, кейкове, бисквити и т.н.
Редица изследвания върху гризачи и малък брой хора показват, че изкуствените подсладители могат да повлияят отрицателно на добрите чревни микроби, които ни помагат да смиламе храната. Това от своя страна може да промени способността на тялото да използва глюкоза, което от своя страна може да доведе до наддаване на тегло.
Какъв е най – общо механизмът на действие при възникване на желание, включително и към желание за сладко?
От научна гледна точка положителните преживявания освобождават така наречените хормони на щастието (допамин, окситоцин, серотонин (едва10% от образуването му е свързано с част от мозъка) и ендорфин в мезолимбичната система. Това кара хората да изпитват радост и да се чувстват доволни. Задействащите стимули могат да бъдат най – различни, като влюбване, успех, но и пристрастяване към определени вещества в т.ч и към сладкиши.
Какво се случва на практика? Виждаме любим човек, изяждаме парче качествен шоколад или вкусна торта, получаваме добри новини и т.н. Тези положителни преживявания водят до отделянето на хормон на щастието. Конкретно допамина е свързан с мотивацията и концентрацията и се секретира активно, когато изпълним задача, когато направим нещо за себе си или когато изядем нещо любимо.
Каква е връзката с
желаниеето ни да консумираме сладкиши и сладки храни.
Телата ни използват глюкозата като основен източник на гориво. Нашите мозъци са еволюирали да обичат сладки храни.
Консумацията на захар и сладкиши активира мезолимбичната система (това е част от централната нервна система принадлежаща към главния мозък на човешкия организъм), която представлява нашата система за възнаграждение. Мезолимбичната система е известна още и като Аrea Тegmentalis Ventralis. Тя е отговорна за състояния на пристрастяване, както и за стимулиране на възнаграждението. След като се активира (по отношение на сладките храни, както вече разгледахме, тук огромна роля играе допаминът или хормонът на щастието), човек развива повишено желание.
Според някой научни изследвания се твърди, че захарта предизвиква пристрастяване както някои наркотични вещества, с подобни ефекти върху мозъка . Прекомерната консумация на захар може също да доведе до кариес, диабет тип 2, сърдечни заболявания и куп други здравословни проблеми.
С една дума желанието ни за сладко е генетично заложено.
Добре, значи всички ме устрени така, че да търсим сладки храни.
Защо обаче едни хора могат да отворят цяла опаковка шоколад да си вземат парченце или две и прилежно да завият станиола за след две – три седмици (примерно).
Нека да разгледаме някои от основните причини за това от биологична гледна точка, който имат своите научни доказателства.
1. Кръвно – захарен профил
Жаждата за захар често се причинява от дисбаланс в нивата на кръвната захар. Ниските нива на кръвната захар (хипогликемия) може да ни накарат да пожелаем нещо сладко, за да повишим тези нива и бързо да се върнем в обичайното си състояние.
Когато
тялото ви приеме сладки храни, кръвната
ви захар се покачва и тялото ви освобождава инсулин, за да я понижи до
по-безопасно ниво. Ако инсулинът понижи нивото на кръвната ви захар твърде
много, както често се случва, тялото ви жадува за храни, които ще го повишат и
ще увеличат енергията ви. Това най – лесно се случва отново със сладки храни. И така попадаме в
един затворен кръг - колкото повече сладко ядем, толкова
по-често ни се иска.
Как може да излезете от
този затворен кръг?
На първо място се
опитайте да закусване не със сладки, а със солени закуски. Добър вариант е закуска,
която съдържа протеин и бавни въглехидрати.
Пример за такива закуски
са филйка пълнозърнест хляб с яйчен пастет, качествена шунка без консерванти,
омлет и т.н.
Много хора започват деня
си с прясно изцеден фреш на гладно.
Какви са ефектите на
подобен старт на деня – бързо и рязко покачване на КЗ.
Какво ще се случи, ако вместо прясно изтискан фреш изядям цял пресен плод? Доста по добре.
Защо това е така? Заради
фибрите в плодовете, който спомагат за по – плавното усвояване на
въглехидратите и респективно не причиняват толкова резки пикове на КЗ.
2.Захарен диабет
При диабет тип 1 човек винаги жадува за сладко, тъй като тялото не произвежда необходимото количество инсулин за усвояване на глюкозата. Инсулинът е ключът, който „ вкарва“ глюкозата в клетките. Образно казано клетките „плуват в глюкоза“, но тя не може да бъде използвана от тях, поради липсата на инсулин. В резултат на което клетките гладуват. За хората болни от диабет тип 1 е много важно да следват своята терапия, назначена от лекар ендокринолог.
3.Хранене богато на нишесте и бедно на полезни мазнини и/или протеини
Към храните богати на нишесте спадат картофите,
оризът (предимно белия ориз), пшенично брашно, царевично брашно, макарони,
спагети, бисквити, крекери, тестени изделия – хляб, мъфини, кифли, говрети,
питки и т.н и др.
Когато ядете "тежка" храна, богата на нишесте, като огромна купа спагети , в голяма степен се подготвяте за гарантирано желание за сладолед или друг десерт. Цялата тази паста без фибри или протеини (и в зависимост от соса, може би и с недостатъчно мазнини) е като голяма купа със захар , която ще доведе до рязък скок на кръвната захар с последващ пик в производството на инсулин, който ще се опита да вкара КЗ в клетките. Следва бърз спад на КЗ и в крайна сметка оставяйки ви с копнеж за повече захар и нещо сладичко! Тези калории в тази купа спагети се усвояват бързо и не ви карат да се чувствате сити или удовлетворени за дълго време.
Диетолозите препоръчват добавяне на повече
протеин към храната ви, така че нивата на кръвната ви захар да не падат.
Тялото
е добре изградена машина и ако не му даваме правилните
храни, то ще каже: „Дайте ми захар!“, защото иска бърза енергия за
всичките биологични процеси, които се
случват в телата
ни ежедневно.
4. Серотонинова теория
Друга причина за прекомерния глад за сладко е нивата на серотонин в кръвта ни.
Серотонинът е невротрансмитер, необходим за
регулиране на настроението. Изследователите смятат, че дисбалансът на
серотонина в мозъка допринася за развитието на
депресия.
Когато жадувате за
въглехидрати, обикновено сте привлечени от храни, които насърчават
производството на серотонин. В известен смисъл посягането към сладки и богати на бързи въглехидрати храни може да се разглежда, като
своеобразен начин за самолечение на депресия.
На какво се дължи жаждата конкретно към шоколад?
Изследователите са изолирали някои алкалоиди в
шоколада, които могат да повишат нивата на серотонин в мозъка. Желанието за шоколад (т.нар.
"шокохолизъм") може да има биологична основа, като един от факторите
е дефицитът на серотонин.
5. Ролята на триптофана
Триптофанът е
аминокиселина, която е предшественик на серотонина. Това означава, че
тялото ви се нуждае от триптофан, за да произвежда серотонин. Триптофанът може
също така да предизвика успокояващ ефект, чрез взаимодействия, които се извършват
в областта на оста черва-мозък.
Няколко
проучвания предполагат, че ниските нива на триптофан могат да увеличат глада и
да стимулират желанието за храна, както и да допринесат за симптомите на
депресия.
6.Системно недпоспиване.
Системното недоспиване
е стрес за организма, при който се губи енергия. В резултат на това тялото ни
иска по най – бързия начин да се върне в комфорното си състояние и най – лесно
това се случва след прием на въглехидрати за набавяне на необходимата енергия.
Системното недоспиване и нарушен циркаден ритъм води до отделяне на повече от
стресовия хормон кортизол .Увеличеното количество кортизол от своя страна води след себе си до повишаване на нивата на кръвната
захар, което означава, че се освобождава повече инсулин. Какво се случва след това
разгледахме в предходните точки.
7. Проблеми със стомашно-чревния тракт
Висока киселинност, запек, дисбиоза и други подобни състояния пречат на усвояването на минерали и аминокиселини (за ролята на триптофана вече говорихме) и следователно възниква желанието да се яде нещо сладко. Понякога гладът за сладко може да бъде в резултат от дисбаланс в червата, което означава, че полезните бактерии в стомашно-чревния тракт не работят толкова добре, колкото е необходимо. Яденето на нещо сладко обаче, може само да влоши проблема. В този случай е препоръчително в диетата да се въведат естествени пробиотици - ферментирали млечни продукти, ферментирали зеленчуци и др.8. Проблеми с най – големия лимфоиден орган в човешкото тяло – далак или наричан още слезка.
Когато далакът страда от възпаление, той "изисква" въглехидрати9. Дефицит на Магнезий
Жаждата за шоколад може да има и положителна страна, но това важи само за качествения черен шоколад. Този шоколад всъщност е пълен с антиоксиданти, които могат да подобрят здравето ви и да намалят риска от сърдечни заболявания. Избирайте тъмни шоколади (70% съдържание на какао или повече), а не към млечните, за да задоволите желанието си за сладко, без да саботирате здравето си.
10. Хормонален дисбаланс
Много жени изпитват интензивен глад за сладко седмица
или две преди месечния си цикъл.
Учените смятат, че това се дължи на ниските нива на прогестерон и високите нива
на естроген. Това води до спад в
кръвната захар, което пък води до желание за сладко.
11.Нарушения на кръвообращението
Организмът
ви може да страда от недостиг на глюкоза, поради нарушеното кръвоснабдяване на
мозъка. Основните причини за този проблем са ниско кръвно налягане (хипотония),
черепно-мозъчна травма, стесняване на лумена на кръвоносните съдове поради
холестеролни плаки. Ако бонбоните или тортата облекчават главоболието ви,
консултирайте се с невролог.
12. Алкохолизъм
Няма коментари:
Публикуване на коментар