Страници

Гъбена супа с три вида гъби и сушени зеленчуци/Mushroom soup with three types of mushrooms and dried vegetables




Здравейте, приятели!
При нас най - накрая зимата дойде! Студено и ветровито е.
В такива дни кой не обича топла домашна супичка?!
Опитвам се да приготвям почти винаги супи за обяд, като видът им варира, според наличните продукти.
За днес съм избрала супата да бъде гъбена, като използвах различни видове гъби, който успях да купя и микс от сушени зеленчуци.
За да си приготвите тази вкусна супичка ще са ви нужни:

Необходими продукти:

за около 6 порции

200 гр бели печурки
150 гр кралски печурки
150 гр гъби Кладница
1 глава лук
2 моркова
3 с.л сушени зеленчуци
 излолзвам винаги Микс Пикантина Сушени Зеленчуци, които са 100 % натурални
1 с.л олио
30 гр краве масло
2 с.л пълнозърнесто брашно от лимец
800 мл прясно мляко
200 мл вода
сол и черен пипер на вкус
пресен копър - за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:


Има доста спорове за това дали гъбите трябва да се мият или не. По принцип не трябва, защото логично те са гъби и поемат доста вода при миенето си, а това променя донякъде вкуса им, но аз ги мия винаги. Печурките понасят бързо миене под течаша вода. С други по - нежни гъби не е точно така, но тук оставям на вас да прецените.
В моята кухня първата стъпка от приготвянето на тази рецепта е да почистя и измия гъбите и да ги нарежа на малки парченца. Вие направете така, както сте свикнали - измийте ги или ги почистете само с кухненска четка.
Следва почистване на лука и морковите. Нарежете лука на ситно, а морковите на малки кубчета.
Загрейте олиото и маслото в подходяша тенджера.
Прибавете лука и морковите и гответе с разбъркване, докато лука се поразпържи и омекне.
Добавете гъбите и разбъркайте. Гъбите ще пуснат водичка. Тук е момента да поръсите и със сушените зеленчуци - в подправката, която използвам аз има моркови, лук, праз лук, пащърнак, целина и червена чушка.

Изчаквам водата от гъбите да се поизпари и да останат почти на мазнина. За това време и пресните моркови омекват. След това добавям брашното. Работя с кухненска тел и разбърквам енергично, за да може брашното леко да се позапържи - цялата процедура отнема няколко сек, не повече. Веднага започвам да наливам студено прясно мляко и бъркам енергично, за да не се образуват бучици. Тайната е млякото да е студено, току що извадено от хладилника. Процедирам по подобен начин, както се приготвя сос бешамел. Наливам млякото на проции и бъркам супер енергично, за да се образува креместа текстура.
Разреждам с вода и оставям супата да къкри.
Гъбената супа се готви много лесно и бързо, така че 7 до 10 мин. са напълно достатъчни. 
Подправям със сол и черен пипер на вкус и поднасям порциите поръсени със свеж копър.
Да ви е сладко!




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар