Здравейте, приятели!
Днес менюто отново е нисковъглехидратно, но много вкусно и подходящо за цялото семейство.
Избрах да приготвя ястия, което е много характерно за Балканите - Турция, Гърция, Албания. Рецептата има турси произход. Легендата разказва, че ястието толкова се харесало на имама ( висш духовник), че той направо припаднал от удоволствие.
За успеха на тази рецепта ще са необходими не толкова изключителни кулинарни умения, а по - скоро първокачествени продукти - слънчеви патладжани, сладки градински домати, свежи подправки и прясно сирене.
Беше ми любопитно и разгледах доста рецепти в интернет пространството. Много от тях претендират да са оригинални. Това, което ми направи впечатление е, че в много чужди сайтове, включително и турски, в рецептата липсат моркови, а в доста български интрепретации морковите присъстват (не, че няма да е вкусно и така). Свежите подправки също търпят големи вариации - най - често се среща магданоз, но не липсват и копър и босилек.
Аз избрах да приготвя това лятно ястие без моркови - само с лук и домати и подправих с малко пресен магданоз и копър. Гарнирах порциите с прясно сирене Моцарела.
Ето и точната рецепта:
Необходими продукти: за 4 порции
4 патладжана
1 кг сладки градински домати
2 големи глави лук
2 скилидки чесън
сол на вкус
зехтин
пресен копър и магданоз - ситно нарязани
200 гр прясна моцарела - за гарниране преди сервиране
Начин на приготвяне:
Започвам с подготовката на патладжаните.
С белачка за картофи обелвам кората на няколко места (да стане на ивици).
Набождам патладжаните на мястото на обелените части с нож, поръсвам добре със сол и оставям да се отцеди горчивия сок.
През това време приготвям плънката.
Нарязвам лука на ситно, а доматите на кубчета.
В тиган загрявам малко зехтин и запържвам лука на слаб огън, докато омекне и се карамелизира.
Важно е да да не го готвите на силен котлон и да бъркате переодично, за да не загори, а да стане сладък. Почти на края прибавям и чесъна, готвя оше минута - две и добавям доматите. Продължавам да готвя, докато плънката остане на мазнина.
Посолявам и подправям с копър и магданоз. Отделям настрани.
Изплаквам много добре патладжаните под течаща вода. Подреждам ги в тава, застлана с хартия за печене и пека на фурна, докато кората започне да се свива и леко поомекнат. Може вместо да ги печете предварително, да запържите патладжаните от всички страни в зехтин, но аз избягвам да пържа и си го спеставм, когато рецептата позволява. Изваждам патладжаните, охлаждам леко, за да мога да продължа да работя с тях и правя прорез посредата на всеки - да се получи нещо като джобче.
Разпределям плънката и пълня зеленчуците.
Подреждам в тавичка, поръсвам със струйка зехтин, покривам с фолио за печене и пека в загрята на 220 гр фурна за около 30 мин.. Махам фолиото и допичам патладжаните до златисто.
Преди сервиране гарнирам с прясна моцарела (тя леко се разтопява, докато патладжаните са горещи) и поръсвам с пресните подправки.
Ястието е вкусно и топло и студено, но на нас ни харесва повече студено, което го право идеален вариант за летните кутии с домашна храна.
Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.
Благодаря!
Няма коментари:
Публикуване на коментар