Страници

Пролетна баница с пълнозърнести кори и коприва/ Spring phyllo pie with wholemeal crusts and nettles


Здравейте, приятели!
Напук на почти октомврийските температури навън, зелениите са се настанили трайно в моята кухня и като гледам няма скоро да я напуснат.
Иска ми се тази година да изпробвам максимално вкусни и нови рецепти, с колкото се може повече зеленолистни, до които успея да се добера.
Днес е ред на свежата прясна коприва.
За тази баница съм използвала ръчно точени пълнозърнести кори на Канап - напоследък купувам само от тях по няколко причини:



 - Не консумираме бяло брашно
 - Корите са без консерванти
 - Въглехидрати за 100 гр - 46 g,от които захари - 4.4 g

Баницата не е Кето, но би могла да се консумира от хора, които спазват НВД, избягват бялото брашно или спазват по либерално ВМНВ режим - с уговорката, че се хапва от нея по изключение, и в никакъв случай ежедневно.


Необходими продукти:

300 гр прясна коприва
2 връзки пресен лук
5 с.л зехтин - две за задушаване на лука и копривата , останалите за намазване на корите
250 гр козе сирене - може да замените с краве
1 пакет пълнозърнести кори за баница Канап
3 яйца размер L
200 гр кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
за намазване преди печене - по желание
1 жълтък
сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Измих внимателно копривата под течаща вода. Аз не използвам ръкавици, но ако ви пари може да използвате домакински такива. Измих и лука.
В дълбок тиган загрях зехтина. Прибавих нарязаните коприва и пресен лук и задуших. докато зеленчуците омекнат.
Оттеглих от котлона и оставих да се охладят.
В голяма купа разбих яйцата с телена бъркалка. Натроших вътре сиренето. Добавих и киселото мляко със содата, а накрая и охладените коприва и лук.
Разбърках много добре.
Редих баницата в продълговата тавичка намазана леко със зехтин на 3 отделни рула (корите в пакета са 3 броя - кръгли).
Взех едната кора и я разгънах. Работих се на удобен плот и много внимателно, защото корите са нежни.
Напръсках със зехтин, сложих една трета от плънката и завих на руло.
Много внимателно преместих в тавичката.Тук може би е добре, ако нямате опит, някой да ви помага, за да не скъсате рулото или да работите директно в голяма тава от фурната ( по - този начин няма да ви се налага да премествате рулата). Разбира се, може да оформите баницата и наложена кръгла - въпрос на избор.
Така процерирах и с трите кори - оформих на руло, като напрусквах със зехтин и ръсих от плънката.
Изпекох баницата в предварително загрята на 220 гр фурна на горен и долен реотан до приятен златист загар.
Тук трябваше да намажа баницата преди печене с жълтък и да поръся със сусам, но да си призная, толкова исках да опитам, че направо забравих. Това не се отрази на вкуса й и си хапнахме с удоволствие - кой повече, кой по-малко.





Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!









 

Няма коментари:

Публикуване на коментар