Страници

Безглутенов кекс с фурми и орехи - без рафинирана бяла захар / Gluten-free cake with dates and walnuts - without refined white sugar




Здравейте, приятели!
След гласуване в профила ми в Инстаграм, голяма част от вас пожелаха още здравословни и безглутенови рецепти.
Обещах ви, че експериментите продължават и специално за вас подготвих тази публикация, като сладко начало на новия месец. Нека ни е честит февруари!


Знаете, че ми е страст да чета и разглеждам нови и нови рецепти, но споделям с всички вас само лично изпробвани, в голямата си част адаптирани от мен и съвсем нови мои хрумки, които са се харесали на цялото ми семейство.
Тази рецепта е от втория вид - моя хрумка и уж приготвена за моя безглутенов режим на хранене, но толкова се хареса на момчетата у дома, че май ще бъркам втора доза само за мен.
Кексът приготвих в комбинация на бадемово брашно и пълнозърнесто брашно от просо на Ecosem
За подслаждане съм използвала малко Био Кокосова захар и естествената сладост от фурмите.
С това количество захар се получава леко сладникъв кекс, с които разнообразявам закуската си в компанията на мурсалски чай с мед и лимон. Ако обичате по - сладичко, може да увеличите малко количеството захар или да поръсите кекса с пудра захар (аз не използвам).

Ето и необходимите продукти 

за продълговата форма за кекс с размери 25/11/7 см
мярка - ч.ч с вместимост -300 мл течност

5 яйца
1/4 ч.ч гъст яйрян от домашно или фермерско кисело мляко
1 ч.ч бадемово брашно
1 и 1/3 ч.ч пълнозърнесто брашно от просо
10 гр. бакпулвер
1 капсула ванилия
1 ч.л канела
1/4 ч.ч кокосова захар + още малко за поръсване преди печене
1/2 ч.ч кокосово масло - разтопено
1 шепа нарязани на едро орехи
1 шепа нарязани на ситно фурми без костилки

Начин на приготвяне:


В голяма купа смесете яйцата и захарта и ги разбийте добре с кухненска тел.
Прибавете яйряна и ванилията и отново разбъркайте.
В друга купа смесете брашната - кокосовото и брашното от просо и бакпулвера. Прибавете кокосовото масло и останалите течни съставки (от първата купа). Разбъркайте всичко добре, докато се смесят всички съставки.
Имайте предвид, че сместа е малко по-рядка от стандартното тесто за кекс, с което сме свикнали.
Не се изкушавайте да добавяте повече брашно.
В Instagram ще оставя и клипче как точно изглежда сместа.
Застелете формата за кекс с хартия за печене.
Изсипите половината от кексовото тесто, загладете, поръсете с орехи и фурми и с малко канела. Прекарайте върховете на вилица по тестото, за да смесите орехите, фурмите и канелата.
Изсипете втората половинат от тестото. Загладете и поръсете отново с малко канела и малко кокосова захар. Отново прекарайте върховете на вилицата отгоре с вълнообразни движения.
Печете кекса в загрята на 180 гр.фурна на горен и долен реотан за около 50 мин. или до суха клечка.
Охладете печивото, прехвърлете върху решетка и охладете напълно, преди да разрежете и сервирате.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!
















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар