Страници

Запечена паста с доматен сос и наденица / Italian Sausage Pasta Bake (Pasta Al Forno Siciliana)




Необходими продукти - за около 8 порции


пакет паста - Пене, Пипе Ригате, Ригатони, Рутини
400 гр. сурова пикантна наденица - или друга любима сурова наденица
4 средни скилидки чесъм - пресовани
1 голяма глава лук
2 средни моркова - нарязани на малки кубчета
500 гр. месести домати, нарязани на кубчета или 400 гр. домати на кубчета от консерва
4 с.л Пица Сос Домашен на Дерони със 100 % естествени съставки
2 с.л песто Дженовезе
щипка сух риган
щипка сух босилек
връзка пресен магданоз
100 гр. сирене Грана Падано - настъргано
150 гр. настъргано сирене  - Пекорино Романо или друг вид твърдо сирене
свеж босилек - за сервиране


Начин на приготвяне:

Сварих пастата, според инструкциите на пакета, като я оставям Ал Денте. Тя ще се запича за кратко на фурна, заедно със соса и ще има възможност да се досготви, така че следете да не я преварите още на тази стъпка.
Докато пастата се вари, се заемам с приготвянето на соса.
Загрявам в голям дълбок тиган малко олио или зехтин за готвене.
Прибавям лука и морковите нарязани на ситно и пресования чесън. Запържвам леко. 
Към запържените зеленчуци добавям наденицата, като предварително съм отстранила естественото черво и съм оформила съдържимото на малки кюфтенца (не е необходимо да ги оформяте много старателно, но докато бъркате плънката се старайте да не ги раздробявате много, а все пак да запазят формата си).
Настъргвам доматите на едро ренде (или прибавям доматите на кубчета от консерва), пица соса, посоловям на вкус, подправям с щипка захар за регулиране на киселинността, шипка сух риган и шипка босилек. 
Оставям соса да къкри, докато се поизпари течността от доматите. Сосът е готов.
Отцеждам пастата, овкусявам със струйка зехтин и песто дженовезе. Разбърквам леко.


Сглобявам пастата в дълбока тава по следния начин:

на дъното на тавата слагам малко от соса
следва една трета част от пастата
една трета част от соса
поръсвам със свеж магданоз
поръсвам с Грано Падано и сирене Гауда

следва отново порция паста, доматен сос, магданоз и сирена и така докато свършат продуктите.
Най - отгоре обилно поръсвам със настърганите сирена.

Запичам в загрята на 230 гр, фурна за кратко, докато сирената се разтопят и ястието придобие апетитна хрупкава коричка.
Сервирам с листенца свеж босилек.




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт или ми пишете съобщение в Инстаграм или на ФБ страничката.

Благодаря!






 

Няма коментари:

Публикуване на коментар