Страници

Гръцки Великденски портокалови курабийки (кулуракя) с амонячна сода



Христос Воскресе, мили приятели!
Пожелавам на всички здраве, мир и любов.
Всяка година, наред с любимите ми рецепти за Великденската трапеза, се старая да изпробвам и нещо ново.

Тази година си харесах прекрасните гръцки Великденски сладки Кулуракя от блога на Мария.
Много обичам бисквитки с амонячна сода, защото с нея те ставам изключително ронливи и се топят в устата. 
Ароматът на амонячната сода изчезва щом бисквитките се охладят и остава само деликатен и нежен аромат на ванилия и портокал.
Разкошни са тези курабийки, уверявам ви! 
С лекота може да включите и децата. Много им е забавно да оформят фитилите и да завиват сладките в характерната форма за Кулуракя.
От една доза получих 75 бр.
Ето и моята интерпретация на рецептата.

Необходими продукти:

250 мл олио
250 гр захар
3 яйца
1 пакетче бакпулвер на д-р Йоткер - 10 гр.
1 ч.л амонячна сода
100 мл пресен портокалов сок + пулпата
800 гр брашно
За намазване на курабийките:
1 яйце размито с малко вода
захар за поръсване

Начин на приготвяне:

В голяма купа разбийте с миксер олиото и захарта, докато захарта се разстопи. Добавете яйцата и отново разбийте, докато сместта удвои обема си.
Смесете набухвателите (бакпулвера и амонячната сода) с портокаловия сок. От набухвателите сместта кипва, като газирана. Пробавете я към останалите продукти. 
Аз пропуснах портокаловата кора, тъй като не разполагах с нетретирани портокали. Вместо това в тестото, освен сока от портокала, добавих и пулпата.
Прибавете брашното и оформете тестото на топка с ръцете си.
Оставете го да почива около 30 мин.
Тестото се получава меко и леко лепнещо. След като престои, престава да лепне.
Докато оформяте курабийките, периодично намаслявайте ръцете си с олио. Така Кулуряката се оформят по - лесно.
Късайте от тестото топчета с големина на орех. Оформете фитили  с дължина около 25 см, прегънете и усучете, както се усукват конците за мартеници.
Подредете курабийките върху хартия за печене, намажете с яйце и поръсете със захар.
Изпечете Кулуряката на 180 гр. на горен и долен реотан, докато се зачервят приятно.
Охладете и съхранявайте в кутия или съд с капак (но така или иначе не се задържат дълго време).
Бисквитките са идеални за детска следобедна закуска, за пикник и похапване навън, в компанията на следобедно кафе.




Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

























Няма коментари:

Публикуване на коментар