Страници

Торта тип "Тирамису" без яйца / "Tiramisu" Cake Version without Eggs



Здравейте, приятели!
Днес Ви представям тортата, която приготвих тази година за Рождество Христово.
Колебаех се между три варинта за десерт:
 - плодова торта
 - много щоколадова торта
 - креместа торта
Сред кратка анкета на тези, които щяха да присъстват на трапезата, беше решено тортата е да е с много крем.
Реших да приготвя торта тип" Тирамису". 
Защо наричам тортата тип "Тирамису", а не класическо Тирамису?
От многото рецепти, които съм чела, съществуват два основни вида на тази торта:
 - с крем със сурови яйца
 - и с крем без яйца
И двата варинта претендирам за класически (от италианки баби и лели), но и в двата присъстват първокачествено кафе еспресо и напояване с вино Марсала или Амарето ликьор.
Класическото Тирамису и при двата варианта се прави с италиански бишкоти Савоярди.
За съжаление аз не успях да се снабдя с такива, когато ми бяха необходими (всички ли се бяха наговорили да правят Тирамису - не знам) и приготвих сама любимия си домашен пандишпанов блат  - на Наталина
Напоих блатовете с прясно приготвено еспресо и кафеен ликьор, крема е без яйца а между блатовете щедро съм поръсила с черен шоколад.
Получи се много сочна и вкусна торта, която не претендира за автентичност и затова името е поставено в кавички.
Не успях да снимам тортата цяла. Толкова много се хареса на гостите ми!
Но обещавам скоро да я приготвя пак и да я фотографирам, както заслужава!


Необходими продукти: за форма с размери 26 см

За блата
6 яйца
180 гр. захар
160 гр. пресято брашно

За крема:
400 мл сладкарска сметана - използвам сметана на Олимпус млечна 35%
500 гр Маскарпоне
75 гр пудра захар
100 гр черен шоколад
За сиропиране:
150 мл прясно кафе еспресо
120 мл кафеен ликьор или друг любим ликьор
какао за поръсване

Начин на приготвяне:

на блата:

В две сухи купи разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на гъст сняг с помощта на миксер.
Разбийте отделно жълтъците със захарта на пяна, отново с помощта на миксер. 
Белтъците  смесете с жълтъците, но вече с дървена лъжица или шпатула.
На края във въздушната смес се прибавя на порции пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула, докато се получи гладка еднородна смес. 
Изпечете във форма за торта, застлана с хартия за печене, в загрята на 180 гр. фурна до суха клечка.
Охладете блата върху решетка и разрежете с конец или остър нож на 3 равни платки.
на крема:
Разбийте млечната сметана с миксер на гъст крем. За добър резултат сметаната трябва да е студена преди разбиването.
Разбийте с миксер маскарпонето и пудрата захар.
Смесете сметаната с маскарпонето и внимателно разбъркайте, за да се смеси добре ( разбърках с няколко оборота на миксера).
сглобяване на тортата:
Сглобете тортата в поднос, ограден с тортен ринг, или в откопчаваща се форма за торта.
На дъното на формата поставете един блат, напоете с течността за напояване, поставете част от крема, поръсете със ситно нарязан шоколад, втори блат, напоявате отново, крем, шоколад, трети блат, напояване и измазване на тортата отгоре с останалия крем.
Поставяме тортата да стегне в хладилник - най - добре за една нощ.
Преди сервиране поръсете тортата с какао (аз и там поръсих с шоколад - да има).
Приятен апетит, приятели!









Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар