Страници

Турска пилешка чорба - TAVUK ÇORBASI / Turkish chicken soup recipe

Здравейте!
В този мразовит декемврийски ден сервирам топла пилешка супа.

                                    

Реших да заложа на различна рецепта от тази, която проготвям обичайно у дома и избрах рецепта от турската кухня.
Препоръчвам Ви да си я приготвите. Много е вкусна - с аромат на мащерка, лимонов сок и леко кремообразна консистенция, заради маслената запръжка.

Необходими продукти: за около 5 - 6 порции

пилешки гърди от едно пиле или месото от 2 бутчета
3 супени лъжици краве масло
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици фиде - в оригиналната рецепта - тел шехрие(турско фиде)
Сок от ½ лимон
Сол и черен пипер на вкус
щипка суха стрита мащерка
пресен магданоз и резени лимон - при сервиране
Начин на Приготвяне:
Сварих пилешкото месо - използвам пасищно пиле и запазвам бульона за супата.
В тенджера загрях 2 супени лъжици краве масло, добавих 2 супени лъжици брашно и разбърках до лека промяна на цвета, след това добавих фидето и разбърках.
Добавих бульона от свареното пиле и отново разбърках.
След 1-2 минути прибавих накъсаното на конци сварено пилешко месо и сока от лимона.
В отделен тиган приготвих маслената запръжка, като загрях 1 с.л  масло, посолих, поръсих с щипка червен пипер,добавих черен пипер и мащерка и разбърках.
Прибавих маслената запръжка към готовата супа.
Сервирах готовата супа поръсена с пресен магданоз и резени лимон. 
В оригиналната рецепта супата се поръсва и с бул пипер (червен пипер на люспи).




 Източник (адаптирано) от рецепта на Анелия Лия - Фейсбук група Турски вкусотии

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар