Страници

Вариация на паста Примавера с печени зеленцуци/ Primavera pasta recipe with roasted vegetables


Здравейте, приятели!
Днес сервирам леко зеленчуково ястие с копнеж и намигване към цветното лято.
Паста Примавера е класическо ястие от италианската кухня, което се приготвя с различни зеленчуци, обикновено запечени на фурна и гарнирано щедро с пармезан или друго италианско сирене. В някои рецепти присъства сос бешамел или прясно приготвен доматен сос, а може да приготвите и любимата си зеленчукова паста без сос.
Каквото и да изберете като основа, акцентът е върху зеленчуците и винаги ще получите цветно и свежо ястие - чудесно за обяд в офис или лека вечеря с чаша вино.
Предлагам ви моята вариация за паста Примавера с печени зеленчуци, лек доматен сос и провансалски подправки.

Необходими продукти:

Пакет паста - Пене, Пене Ригате, Ригатони, Фарфале и др.(практически Паста Примавера може да се приготви с почти всички видове паста)
2 тиквички
2 чушки Капия
2 глави червен лук
4 скилидки чесън
1 патладжан
щипка сушен риган
щипка сушена мащерка
сол и черен пипер на вкус
зехтин
пармезан или друго любимо твърдо сирене - Качота, Пекорино, Грана Падано или отлежал кашкавал
за соса :
малка глава лук
2 големи месести домата - обелени и настъргани
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготяне:

Пригответе пастата според указанията на опаковката, като се стараете да не я преварите и да остане ал денте.
Подгответе си голяма тава, застлана с хартия за печене, в която ще запечете зеленчуците.
Нарежете патладжана на кубчета, посолете и оставете да се отцеди горчивия сок. Изплакнете добре. Тиквичките нарежете на едри парчета, а лука на полумесеци. Почистете чушките от семките и нарежете и тях на по - едро.
Сложете зеленчуците в голяма купа, посолете и подправете с черен пипер, риган, мащерка и пресованите скилидки чесън. Полейте със струйка зехтин и изпечете във фурната до златисто.
Оставете зеленчуците да се охладят.
Пригответе соса като запържите лука до златисто в тиган с малко зехтин. Прибавете обелените и настъргани домати и гответе, докато сосът леко се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер.
Смесете пастата с изпечените зеленчуци и соса. Разбъркайте внимателно. Подправете със струйка зехтин, шипка риган, посолете на вкус и сервирайте с настъргано сирене (пармезан или друго).
Добър апетит!





 


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога.  Там също сте добре дошли да коментирате и споделяте. Благодаря Ви!

Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!

Няма коментари:

Публикуване на коментар