Страници

Хляб с мед - без месене / Bread with honey - without kneading


Здравейте, приятели!
Приготвих този хляб с голямо недоверие. 
В оригиналната рецепта количеството на брашното беше горе долу колкото течностите.
От това което съм чела (и от скромния ми и непрофесионален опит с месенето) в повечето рецепти хидратацията е около 60 %. 
Тук се падаше доста повече - около 80 % (подобно на италианските хлебчета чаабата).
Рецептата беше записана с малко " странни"  мерки за мен и затова я адаптирах, като % хидратация е запазен.
Количеството брашно е едва 330 гр. 
Дето се вика - няма да замине цял пакет и много зян няма да стане. 😃
Речено - сторено!
То пък взе, че се получи чуден хляб!
Приготвям го вече няколко пъти. 
Единодушно одобрен от домашните и затова днес го споделям и с вас.
Надявам се да ви хареса!


Необходими продукти: 

Имайте предвид, че се получава хляб, достатъчен само за вечеря на едно семейство - 3 или 4 членно. Ако ви се иска да остане и за закуска - замесете двойна доза и изпечете две хлебчета.

270 гр хладка вода
1/2 ч.л мед - течен
2 с.л суха мая - 11 гр.
330 гр брашно и още малко за поръсване от горе при оформянето
1 ч.л сол

Начин на приготвяне:

Започнете със стартера или т.н "захващане" на маята.
В купа сложете меда, разтворен в малко вода, добавете малко от брашното и маята. 
Разбъркайте и изчакайте да се образуват мехурчета. Това отнема около 10 мин.
В голяма купа добавете останалото брашно. Направете кладенче и изсипете вътре стартера.
Разбъркайте с дървена лъжица.
Добавете солта и отново разбъркайте.
Тестото се получава доста лепкаво (противно на опита ми до тук, че брашно се добавя докато спре да лепне по пръстите).
Поръсете работен плот с брашно, прехвърлете тестото там и леко го съберете, колкото успеете, в топка. 
Поръсете отново обилно с брашно, покрийте с кърпа и оставете да втасва докато удвои обема си. Втасването отнема около 1-1 и 1/2.
Пригответе си подходяща тава. Аз използвам големите тави на фурната, като ги застилам с хартия за печене, посипана отново с брашно.
Прехвърлете тестото върху хартията, придайте форма с ръце и поръсете хлебчетата с брашно.
Ето така се получи тази апетитна коричка.




Загрейте фурната на 200 градуса.
Ще печем хляба на вентилатор  на 4-то ниво от горе на долу. На първото ниво на фурната поставете  решетката на скарата и вурху нея малка тавичка. Когато фурната се загрее много добре, изсипете в малкта тавичка гореша вода. Чува се свистене и фурната се изпълва с пара.
Тази пара ще спомогне за изпичането и за прекрасната хрупкава коричка.
Поставете тавата с хляба във фурната и печете около 25 - 30 мин.
Как да познаете дали хлабът е изпечен?
Ние за едната бройка при първи опит да ядем клисав хляб.😄
Когато ви се стори, че хлебчето отгоре се е зачервило много апетитно и ахааа......... да е готово, извадете тавата, обърнете хляба отдолу и почукайте с пръст. Трябва да се чуе кух звук. 
Ето това търсим!
При разрязването на добре изпечения хляб, сърцевината е ето такава - на трохи и малки дупчици.
И още един съвет - охладете добре хляба върху решетка преди да го нарежете.
Имайте предвид, че клисав хляб и доброто охлаждане не го спасява.
Затова умната с печенето.
Ако ви се стори, че отгоре се зачервява много, намалете фурната на 180 и покрйте с фолио до финала на печенето.
Еми това е!
Да намажем по филийка и да ви е сладко!


Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!
Моля, не копирайте снимки и текст без да посочите активна връзка към блога.
За сътрудничество, използвайте ел.поща за контакт.

Благодаря!




 

2 коментара:

  1. Ради, здравей, Марчева съм Чудесен хляб си сътворила!! Снимките са чудесни! Как да не се опитам да завъртя.. позволяваш, непозволяваш, ще го завъртя, Ради, пък кавто стане, много ми харесва! Поздрав, Ради!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Марчева!
    Благодаря за милите думи! Ще се радвам да споделиш,когато го приготвиш.

    ОтговорИзтриване