Страници

Млечна гъбена супа с праз и мащерка /Milk mushroom soup with leeks and thyme

Здравейте приятели!
Гъбените супи са много на почит у дома, защото са бързи, вкусни и полезни.
В една скромна купичка гъбена супа се крие прекрасна възможност да заредим тялото си с вит. Д, селен и желязо.


Ако искате да стимулирате имунната си система, но не сте любители на първенеца в това отношение - чесъна, то тогава ароматните гъби са вашия продукт.
Супата от днес е в комбинация с праз и нежно кадифен млечен вкус.


Ето и самата рецепта - посочените продукти са за около 6 порции.

Необходими продукти:

300 гр гъби печурки
60 гр масло
2 стръка праз лук
2 с.л брашно
600 мл прясно мляко - доливаме с вода до 2,5 литра
2 пълни с.л заквасена сметана
3 бр. триъгълничета топено сирене "Президент"
Сол и черен пипер на вкус
Щипка суха мащерка или листата от 2 стръка прясна


Начин на приготвяне:

Почистете праза и го нарежете на ситно.
Загрейте маслото в тенджера.
Добавете праза и задушете до омекване. Прибавете гъбите и пържете до златисто.
Посипете брашното, разбъркайте и пържете за около 2 мин.
Веднага след това налейте прясното мляко и бъркайте непрекъснато с помощта на телена бъркалка.
Много е важно млякото да е студено и да разбърквате енергично, за да не се получат бучки в супата.
Прибавете и водата.
Оставете супата да къкри  на тих огън за не повече от 10 мин.
Подправете с черен пипер и сол на вкус.
Добавете заквасената сметана и топеното сирене (нарязано на кубчета).
Поръсете с мащерката и разбъркайте.
Сервирайте супата с препечени филийки или чеснови крутони.
Да ви е сладко, приятели!

Ако сте харесали рецептата, помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставете коментар под публикацията или харесайте страничката ми във Facebook или Instagram акаунта на блога. Благодаря ви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар