Страници

Домашен хляб с овесени трици и мед / Homemade bread with oat bran and honey




Рецептата, която ви предлагам днес е за изключително вкусен домашен хляб.
Записала съм си я към любимите рецепти за изпробване от руски кулинарен форум и дълго време отлагах.
В рецептата има мед вместо захар, но уверявам ви вкусът съвсем не е сладък.
Овесените трици се грижат за комфорта на храносмилателната ни система, а аромата на домашен току - що изпечен хляб е неустоим❤.
Насладете му се с любимото масло с мерудии (много е лесно за направа и в домашни услови) или с любимото сладко👌.


Надявам се рецептата да ви хареса, така както се хареса и на моето семейство.

Необходими продукти:

суха мая - използвах пакетче сухи дрожди на д-р Йоткер
360 мл вода с телесна температура - затопляте леко и пробвате с пръст - трябва да е приятно хладка, но в никакъв случай гореща
600 - 650 гр бяло брашно - до нелепнещо еластично тесто
125 гр. овесени трици
1 с.л мед - използвах домашен захаросан мед - не го разтапям, прибавям директно
1 ч.л сол
2 с.л олио

Начин на приготвяне:


В купа смесваме дрождите, меда и топлата вода. Разбъркваме. Прибавяме в купата и олиото. Оставяме настрани за около 10 мин.
Пресяваме брашното. Смесваме го с овесените трици и солта. Правим кладенче и вътре в него изливаме активираната мая (сместа с маята, меда и водата).
Замесваме тесто.
Ако е необходимо добавяме по - малко допълнително брашно - целта е да получим тесто, което не лепне по ръцете ни при месенето и при натиск възвръща формата си.
Оставяме тестото в намаслена купа и покрито с кърпа, за да почива и втасва.
Оформяме хляб по наш вкус.
От това количество тесто получавам два хляба с цилиндрична форма или един голям кръгъл хляб.
След оформянето оставяме хляба отново да почине за около 30 мин. С много остър нож или скалпел правим напречни резки по повърхността на оформения хляб.
Посипваме с малко брашно отгоре.
Печем в загрята на 180 гр. фурна за около 30 - 35 мин.
Охлаждаме много добре върху решетка.
Хлябът се получава с хрупкава коричка и нежна  сърцевина.
Да ви е сладко!

Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!







Няма коментари:

Публикуване на коментар