Страници

Локумени кифлички с кисело мляко/Homemade bread rolls recipe with Turkish delight



Локумени кифлички с кисело мляко - за около 30-32 бр.

Необходими продукти:

350 гр гъст айрян
7 гр. сухи дрожди - използвам пакетче суха мая на д-р Йоткер
6 с.л разтопено краве масло
100 гр. олио
2 с.л бяла захар на кристали и още малко за поръсване преди печене
1 ч.л сол
1 цяло яйце + 1 белтък (жълтъка отделяме за намазване на кифличките)
около 800 гр бяло брашно
локум - 2 кутии от по 140 гр.

Начин на приготвяне:

В купа смесваме маята, айряна и 1 с.л захар - разбъркваме и изчакваме до пълното разтваряне на захарта. Не е необходимо млякото да е топло, но ако имате възможност извадете млякото от хладилника предварително.
В съд, в които ще месим, изсипваме половината от брашното. Правим кладенче и добавяме вътре сместа с маята. Прибавяме втората с.л захар,солта, разтопеното масло, олиото, цялото яйце и белтъка от второто. Започваме да месим и прибавяме на порции от брашното. 
Целта е при месенето тестото да спре да лепне по ръцете ни.
Получава се меко, еластично тесто, което не лепне и при натиск възвръща формата си.
Оставяме тестотот в намаслен съд, покрито с кърпа да втасва. Трябва да удвои обема си.
След втасването разделяме тестото на 4 топки.
Разточваме всяка топка тесто на кръг.
Режем кръка с остър нож първо на кръст, след това всяка четвърт от кръга на половина.
Получават се 8 триъгълника.
В основата на всеки триъгълник поставяме малко локум.
Прегъваме краищата на всяка основа от всеки кръг навътре и започваме да завиваме кифличките от основата към върха.
Подреждаме оформените кифлички в тава застлана с хартия за печене. Намазваме със заделения жълтък (добре разбит с вилица) и поръсваме със захар. Печем в загрята на 200 гр. фурна на горен и долен реотан до приятен златист загар.
Охлаждаме върху решетка.
Съхраняваме в поднос завити с кухненска хартия (това го пиша нарочно, за да не се изкушите да приберете кифличките в найлонов плик - овлажняват се! Съхранявани покрити с кухненска кърпа са вкусни и мекички и на следващия ден).

Приятен апетит!





Ако сте харесали рецептата,помогнете ми да я популяризираме с бутоните за споделяне  по - долу, оставите коментар под публикацията или харесате страничката ми във Facebook.Благодаря ви!













Няма коментари:

Публикуване на коментар