Необходими продукти:
300 мл прясно мляко
4 яйца
1 с.л суха мая или 20 гр прясна мая от кубче
1 с.л захар
1 ч.л сол
брашно - около 750 гр - до меко еластично тесто, което не лепне по пръстите при месене
1/2 ч.ч олио - при оформянето
За заливката:
125 гр краве масло
100 гр сирене - и още около 100 гр за вътрешността на топчетата ( по желание)
1 ч.л сол
2 с.л брашно
пудра захар за поръсване - по желание
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко. Маята се размива с малко мляко. Към нея се добавят захарта, добре разбитите яйца пресятото брашно и солта. Получава се средно меко тесто, което трябва да почине 1/2 - 1 ч. на топло, за да втаса. От него се оформят топчета, като ръцете се топят в мазнината. Нареждат се едно до друго в тава, намазана с мазнина и се оставят да втасат отново около 30 мин.
Заливат се с приготвената през това време заливка от препърженото масло, солта и брашното.
Към заливката се добавя и натрошеното сирене.
По желание може да сложите сирене и по средата на всяко топче от тесто.
Милинките се пекат в средно силна фурна (около 200 гр) до приятен златист загар.
При сервиране по желание може да се поръсят с пудра захар.
Източник: Българска национална кухня, 1978 г.
Изглеждат чудесни!Браво,Ради!
ОтговорИзтриванеЧудесни са тези милинки, Ради! Интересно ми е тестото с 4 яйца.
ОтговорИзтриванеЩе опитам някой път.
Благодаря ти!
Напомняш ми пак да ги правя.
ИзтриванеДано ти харесат Ил! Радвам се, че намина тук. Поздрави!