Здравейте приятели!
Днес ви предлагам традиционна белгийка супа, която се сервира през зимата в Белгия.
Богата на продукти, плътна, хранителна.
Точно за сезона на грипа и настинките.
С пожелание да бъдем здрави и да си хапваме тази вкусна супичка само като превенция!
Чувставайте се свободни да приготвите супата с пиле или риба. И в двата случая ще сервирате оригинално ястие.
В миналото, тази супа често се е готвила в белгийските домове (и по-точно в района на Гент, град в северозападна Белгия, източна Фландрия). Днес градът е натоварено пристанище и университетски център. Заради замърсяването в р.Гент, традиционната супа Ватерзой с риба, днес се приготвя и с пиле. Точно в този вариант ви я предлагам и аз.
Ватерзой идва от думите waterzooi от water „вода“ и zooien „варя“.
В интерес на истината, при търсене в интернет, не очаквах да открия толкова много начини за приготвяне на тази традиционна супа. Разликите са по-скоро в самата технология.
Като цяло продуктите са едни и същи (с малки разлики в подправките).
В супата задължително има праз, пиле, мащерка, Дафинов лист ( в някой рецепти).
Явно, както всяка класика, и тази крие вариациите на всяка добра домакиня 😊.
Предлагам ви варианта, в който приготвих супата у дома (източника е руски кулинарен форум) и дано ви хареса!
Определено у дома влезе в графа Любими супи.
Необходими продукти:
Бяло месо от едно пиле
3 литра пилешки бульон
75 гр краве масло
3 с.л брашно
2 с.л ситно нарязан лук Шалот ( може да замените със стар лук)
1 и 1/2 ч.ч нарязан праз лук ( бялата и зелената част)
3 моркова нарязани на малки кубчета
1/2 ч.ч нарязана глава целина на малки кубчета
3 средни картофа - нарязани на малки кубчета
2 яйчни жълтъка
1 и 1/2 ч.ч сметана за готвене ( в някои рецепти заквасена сметана) - аз приготвих супата с 250 гр заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
ситно нарязан пресен магданоз - за сервиране
За вързопчето от ароматни билки при варене на пилето:
3-4 стъбла магданоз
1 дафинов лист
2 скилидки чесън
стрък прясна мащерка
3-4 зърна черен пипер
Оформете вързопче от подправките в малко парче тензух.
Начин на приготвяне:
1.Сварете пилето до готовност. Отделете месото в купа, а бульона прецедете.
2.Измийте тенжерата, подсушете я и разтопете вътре 45 гр масло. Добавете брашното и разбъркайте с дървена лъжица. Гответе 3-4 мин, като непрекъснато разбърквате.Постепенно добавете 8 чаши бульон, разбъркайте добре, за да не се образуват бучки ( ако не успеете, може да прецедите през ситна цедка).
Добавете вързопчето от подправки. Намалете температурата на котлона, и гответе 45 мин. Отстранете вързопчето с подправки. Това всъшност е основата на нашата супа.
3.В касерола разтопете останалото масло. Добавете шалота, праза, целината, морковите и картофите. Разбъркайте, така че зеленчуците да се покрият с масло. Добавете 1/2 ч.ч бульон и гответе на слаб огън, докато зеленчуците омекнат напълно.
4.В купа пригответе застройката. Смесете жълтъците със сметаната. На тънка струйка добавете малко количество от горещата основа за супа. Разбъркайте. Смесете застройката със супата.
5.Прибавете зеленчуците и свареното месо.
Подправете с черен пипер и сол на вкус. Аз добавих и щипка суха мащерка за аромат. Оставете супата да покъкри за 5- 6 мин. на изключен котлон и на остатъчна температура като разбърквате.
Сервирайте с прясно нарязан магданоз.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар