Торта "Бананов сплит" с карамелизиран кокос и крем Шантили / Banana Split Cake with cream Chantilly and caramelized coconut

 

Здравейте приятели,
 
Обикновено правя торти по заявка и предпочитания на любимите хора, но тази торта си е специално за мен ❤❤❤,  такава каквато на мен ми харесва - лека, ефирна, с много крем, сочна и семпла домашна торта.
За направата й не се изискват кой знае какви кулинарни умения. Блатовете не се пекат - основата е бисквитена. Трябва да внимавате повече само при приготвянето на крема. За целта използвайте подходящ съд с незалепващо покритие и стабилна телена бъркалка за непрекъснатото бъркане (за да не загори крема).
Името си този класически крем носи от френския замък Шантили. За негов създател се смята френския готвач Франсоа Вател. Неговата лична история, продиктувана от абсолютния му перфекционизъм и страстта му към кулинарията, завършват трагично, но пък оставят за поколенията този ефирен и въздушен крем, за който барон дьо Оберкирх казва  "най-добрият, който съм опитвал".



  

 Необходими Продукти:


За тортена форма с подвижно дъно и диаметър 24 см

2 пакета обикновени бисквити - използвам бисквити Детство Мое на Кармела
2 банана
една консерва ананас
100 мл топло прясно мляко - за потапяне на бисквитите
100 - 150 гр карамелизирани Кокосови стърготини - купувам ги готови от по - големите хипермаркети  (ако не разполагате с такива, може да използвате смлени орехови или други ядки предварително запечени на сух тиган)
400 гр заквасена сметана + 2 с.л пудра захар

За крем Шантили:
3 бр.яйчни жълтъка
550-600 мл. прясно мляко
80 гр. брашно
125 гр. захар
3-4 ванилии или 1 ампула
250 мл. сладкарска сметана за разбиване - преди да я разбием държим в хладилника. Сметаната преди разбиваване трябва да е студена!




Начин на приготвяне:


Започваме с приготвянето на крема.
В тенджерата, в която ще се вари крема слагаме захарта и жълтъците. Разбъркваме с бъркалка. Получават се топчета от захар и жълтък. Добавяме брашното и ванилията. Отново разбъркваме. Получава се смес като тесто - това небива да ви плаши. Постепенно започваме да добавяваме прясното мляко на порции и разбъркваме. Бучките от брашно и захар се разтопяват при разбъркването.
Когато сложим всичкото прясно мляко и сместа стане хомогенна и гладка слагаме тенджерата на котлона. Докато крема се вари отново бъркаме непрекъснато, за да не загори и да няма бучици. Варим крема до сгъстяване. Отсраняваме от котлона и изчакваме да се охлади добре.
Пристъпваме към разбиването на сметаната на сняг с миксер.
Добавяме разбитата сметана към охладения крем и разбъркваме внимателно с дървена бъркалка в една посока до хомогенизиране.
Сглобяваме тортата в подходяща тавичка или форма за торта.
Аз използвах тортена форма с подвижно дъно.
Потапяме бисквитите в леко затоплено прясно мляко и подреждаме един ред от тях на дъното на формата.
Слагаме един пласт от крема, редим отгоре банани нарязани на кубчета, ананаса добре отцеден от сока в консервата, следва нов ред бисквити и отново крем.
Заравняваме добре с шпатула и най - отгоре внимателно разпределяме заквасената сметана подсладена с пудрата захар.
Посипваме тортата с карамелизирания кокос и я прибираме в хладилник за поне 4-5 часа.
Сервираме с чаша ароматно кафе.
Да ви е сладко!










3 коментара: